Jesienny krem z kalafiora i melona

Jesień to idealny czas na kremowe, rozgrzewające zupy o ciekawych połączeniach smakowych, które nie muszą być nudne. Zapraszam na jesienny krem z kalafiora i melona. Do zupy tym razem oprócz kalafiora dodałam melona, który idealnie zbilansował smak potrawy i podkręcił delikatność kalafiora. Całość doprawiłam ziołami, śmietaną i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. To najlepsza zupa jaka mi wyszła z całkiem przypadkowych produktów, które były w mojej lodowce i się nie zmarnowały. Jesienne danie z cyklu nie marnujemy. To danie dla każdego i tych którzy dbają o zdrowie i tych którzy lubią jeść i chętnie eksperymentują w kuchni. 


Jesienny krem z kalafiora i melona 

  • 1 mały kalafior (może tez być paczka mrożonego)
  • 250 g melona 
  • 1 duży ziemniak lub 2 mniejsze
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki tymianku 
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu
  • 3 łyżki śmietany 18 % do zup i sosów 
  • pieprz świeżo mielony do smaku 
  • chilli świeżo mielone do smaku 
dodatkowo:
  • kalafior smażony
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • natka pietruszki 
  • grzanki 


Kalafiora podzielić na różyczki, umyć. Melona pokroić na kawałki, odkroić skórkę, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaka obrać, umyć, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Masło z olejem rozgrzać w garnku, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać kalafior, ziemniaka, podsmażyć, następnie dodać melona, wlać bulion, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i kurkumą. Gotować 20 minut. 

Zupę zmiksować. Dodać śmietanę, całość wymieszać. Na koniec zupę doprawić olejem rzepakowym i mielonymi świeżo płatkami chilli. Zupę można podać ze smażonym kalafiorem i natką pietruszki albo grzankami.




6 komentarzy:

  1. Wygląda smacznie, zaintrygowało mnie to połączenie. Chętnie sprawdzę.

    OdpowiedzUsuń
  2. O jejku, naprawdę masz pomysły. To się nazywa być artystą w kuchni !

    OdpowiedzUsuń
  3. To dopiero pomysł na niebanalną zupkę 😊 Koniecznie muszę spróbować, bo uwielbiam takie "czary mary" 😃

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe połączenie smaków, chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupka wygląda bardzo apetycznie i z chęcią zrobię według Twojego przepisu ;) zaraz po kremiku z dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki krem z kalafiora chętnie bym zjadła. Bardzo mi się podoba dodatek melona.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger