Bezglutenowe muffinki z rabarbarem

Pora na rabarbar. Dawno nic z nim nie robiłam, ale zamiast ciasta tym razem postanowiłam zrobić muffinki. Użyłam tego przepisu, jest prosty, w dodatku bezglutenowy i bezcukrowe. Czyli idealna, zdrowa, słodka przekąska.


Rabarbar, muffinki, bez glutenu, bez cukru, ciasto, bernika, kulinarny pamiętnik , babeczka


Bezglutenowe muffinki z rabarbarem

  • 10 daktyli
  • 3 małe łodygi rabarbaru
  • 1 1/3 szklanki mąki owsianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 miękkie średnie banany
  • 1 łyżeczka wanilii lub ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki ksylitolu 
  • szczypta soli


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Daktyle drobno posiekać lub zmielić. 
Rabarbar obrać i pokroić w drobną kostkę.  
Do misy miksera dodać wszystkie wszystkie składniki z wyjątkiem rabarbaru. Wymieszać aż powstanie ciasto, następnie dodać rabarbar. Zmiksować na średnich obrotach.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, do każdej włożyć porcje ciasta i wierzch posypać resztkami pokrojonego w kostkę rabarbaru. 


Piec około 30 minut, sprawdzić wykałaczką czy środek nie jest surowy. Wyjąć, odstawić go ostudzenia, posypać cukrem pudrem np. z ksylitolu. 

Rabarbar, muffinki, bez glutenu, bez cukru, ciasto, bernika, kulinarny pamiętnik , babeczka

Rabarbar, muffinki, bez glutenu, bez cukru, ciasto, bernika, kulinarny pamiętnik , babeczka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger