Risotto z pieczoną kaczką

Co powiecie na wersje risotta z pieczoną kaczką? Dla mnie to fantastyczne połączenie. Delikatny, kremowy ryż i mięso z pieczonej na rumiano kaczki. Część mięsa należy rozdrobnić i dodać do ryżu, ale cześć możecie podać w całości. Mimo że wydaje się to danie skomplikowane to takie nie jest, jedynie czas przygotowania dłuższy bo tyle ile trwa pieczenie kaczki. Polecam nie tylko na niedzielny obiad.

Risotto, kaczka, obiad, ryż, bernika, kulinarny pamietnik

Risotto z pieczoną kaczką

  • 1 kaczka Ok. 1,5kg
  • 1 łyżka soli
  • pieprz  ok. 1/2-1 łyżeczki 
  • 4 ząbki czosnku 
Risotto: 
  • 300 g ryżu arborio 
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula lub 2 szalotki
  • 125 ml wina białego wytrawnego
  • Ok. 500 ml bulionu drobiowego 
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego  
  • mięso z upieczonej kaczki 
  • 2 łyżki masła 
  • tarty parmezan 
  • pieprz świeżo mielony

 

Kaczkę umyć, oczyścić, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc by się zamarynowała. Następnie rozgrzać piekarnik do 180 st, włożyć kaczkę w naczyniu żaroodpornym lub brytfance i upiec ją do miękkości, na złoto przez ok 1,5h. Wyjąć, podzielić na porcje. Mięso rozdrobnić na kawałeczki. Można zostawić sobie nóżki, czy kawałek piersi w całości do podania do risotto. 

W międzyczasie gdy kaczka się piecze przygotować risotto. Cebulę lub szalotki drobno pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni lub garnku rozgrzać olej. Włożyć cebulę lub szalotki i je zeszklić. Wsypać ryż i również podsmażyć kilka minut, następnie wlać wino, wymieszać i smażyć aż odparuje. Wlać chochlę bulionu, wymieszać, wsypać tymianek, przykryć patelnie i dusić na niewielkim ogniu aż bulion wsiąknie w ryż, wtedy wlać kolejną porcje bulionu i powtórzyć czynności do wyczerpania się bulionu i aż ryż osiągnie pożądana miękkość, tak około 30-40 minut. Następnie dodać mięso z kaczki, masło, starty ser, mieszać aż masło i ser się roztopi i połączy z ryżem. Na koniec doprawić do smaku opcjonalnie pieprzem i solą. Gotowe risotto włożyć na talerze , wierzch posypać jeszcze startym serem, można podać z porcją mięsa z kaczki.





6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię risotto i najlepsze jadłam w Rzymie u kuzynki, które je przygotowała migiem.
    Ale kaczka wymaga czasu, a ja kaczkę lubię. Bardzo smaczny i ciekawy przepis.
    Chętnie skorzystam z Twojego pomysłu. Danie dla mnie :-)
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten przepis, lubimy kaczkę i risotta, więc dla nas to super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis świetny, ja czesto robię ryz, jednak prawdziwe risotto chyba jeszcze nigdy nie zagościło na moim stole, to podobno sztuka, a kaczka to rzeczywiście wspaniały dodatek. Lubię bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis. Na pewno będzie mi smakowało. Uwielbiam ryż I jeszcze bardziej kaczkę! Chętnie wypróbuję przy okazji 🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. Kaczka mi odpowiada jak najbardziej a jeszcze w takiej wersji nie próbowałam. Wygląda bardzo apetycznie 💙

    OdpowiedzUsuń
  6. Zwykle robię ragu z kaczki do risotto. Twój przepis dał mi do myślenia, że mogę to zmienić.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger