Ciasto z truskawkami bezglutenowe

Ekspresowe ciasto z truskawkami bez glutenu, znalezione dzisiaj rano na blogu rybka bezglutenowa, a po południu zrobione i po godzinie prawie zjedzone. Fajne bo łatwe, szybkie, wystarczy tylko ze sobą wszystko wymieszać i po 30 minutach wyjąć upieczone. Pycha. Super łatwy i szybki przepis.

ciasto, truskawki, bezglutenowe, bez cukru, bez laktozy, deser, bernika, kulinarny pamietnik

Ciasto z truskawkami bezglutenowe

  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki białej gryczanej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bg proszku do pieczenia
  • 80 g erytrolu (lub cukru)
  • 3 jajka
  • 155 g jogurtu naturalnego (u mnie bez laktozy)
  • 75 ml oleju
  • świeże truskawki


Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na pół, jeśli są duże a małe pozostawić w całości.

Formę na ciasto (u mnie 24 x 24) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 C.  (góra dół).

Wszystkie mąki i proszek przesiać razem do miski. Dodać cukier (erytrol), wymieszać. 

Do drugiej miski wbić jajka, wlać olej i jogurt. Wymieszać całość dokładnie rózgą. Składniki mokre dodać do suchych i ponownie wszystko wymieszać rózgą na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Wstawić do piekarnika na 30 min, piec do suchego patyczka.

Wyjąć ciasto i wystudzić. Posypać cukrem pudrem (u mnie zmielony erytrol).

ciasto, truskawki, bezglutenowe, bez cukru, bez laktozy, deser, bernika, kulinarny pamietnik

ciasto, truskawki, bezglutenowe, bez cukru, bez laktozy, deser, bernika, kulinarny pamietnik


2 komentarze:

  1. Zainspirowałaś mnie! Idę po truskawki do ogrodu i dzisiaj piekę takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger