Placki biszkoptowe z rabarbarem (w wersji glutenowej i bezglutenowej)
Czas na rabarbar. Bardzo lubimy o tej porze rabarbarowe ciasta, a że jakoś nie miałam jeszcze czasu żadnego upiec a córka zagadywała, że zjadłaby coś słodkiego z rabarbarem to wczoraj na szybko przygotowałam jej takie placuszki. Co prawda ona jadła w wersji bezglutenowej, ale podaję przepis w obu wersjach, również z mąką pszenną. Placki są lekkie, puszyste, słodkie a jednocześnie delikatnie kwaśne od rabarbaru. Na ciepło lub zimno, na śniadanie lub podwieczorek idealne.
Placki biszkoptowe z rabarbarem
- 1 łodyga rabarbaru
- 150 g mąki pszennej
- 7 g proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub opcjonalnie olejku waniliowego)
- 10 ml octu winnego
- 1 jajko
- 60 ml oleju
- 150 ml mleka
- 50 g cukru
- cukier puder
wersja bezglutenowa
- 1 łodyga rabarbaru
- 120 g maki ryzowej
- 30 g mąki owsianej
- 7 g proszku do pieczenia bezglutenowego
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub opcjonalnie olejku waniliowego)
- 10 ml octu winnego
- 1 jajko
- 60 ml oleju
- 150 ml mleka (u mnie bez laktozy)
- 45 g ksylitolu
- cukier puder z ksylitolu
Rabarbar obrać , pokroić na małe kawałeczki, włożyć do miski. Posłodzić cukrem lub ksylitolem i odstawić.
Do miski wlać mleko, olej, ocet winny, wbić jajko, dodać cukier, mąkę, proszek i ekstrakt waniliowy lub olejek. Całość wymieszać dokładnie rózgą na ciasto naleśnikowe.
Rozgrzać patelnie, delikatnie natłuścić ja olejem. Nabierać łyżką porcie ciasta i wlewać na patelnię. Na jeden placuszek wystarczy 1 łyżka ciasta. Do każdego placka włożyć kilka kawałków rabarbaru. Smażyć kilka minut aż dół placków się zrumieni. Delikatnie odwrócić na druga stronę i usmażyć ponownie na brązowo.
Gotowe placki zdjąć z patelni, posypać cukrem pudrem.
Wersje bezglutenowa robi się analogicznie. Co do mąki to można zamiast owsianej spróbować dodać kokosową, migdałową, czy inną bezglutenową. My jeszcze nie próbowałyśmy. W przypadku placków bezglutenowych trzeba ostrożnie je przerzucać na drugą stronę, bo to ciasto jest delikatniejsze, bardziej kruche od tradycyjnego na mące pszennej i łatwo się łamie.
Pyszne! Dzisiaj zjadłam cały rabarbar, ale następnym razem takie sobie zrobię.
OdpowiedzUsuńPolecam bo kwaśny smak rabarbaru super sie komponuje w tych placuszkach.
UsuńO ciekawe, nigdy nie dodawałam octu winnego! Musze spróbować, bo placuchy wyglądają przepysznie! Niby zawsze jakoś wychodziły, ale te wyglądają cudnie. Pewnie z innymi dodatkami tez byłyby dobre.
OdpowiedzUsuńKażde owoce będą tutaj dobrze smakowały. Jabłka, mango, owoce leśne. Do woli.
UsuńOj rabarbar uwielbiam! Niestety u nas w Hiszpanii nigdzie nie widziałam rabarbaru 😒 Te placuszki wyglądają pysznie! Z rozkoszą bym spróbowała 😀
OdpowiedzUsuńjeśli nie masz rabarbaru to polecam je wykorzystać do każdych innych owoców, świetnie sie łączą.
UsuńZrobiłaś mi smaka na ciasto właśnie rabarbarowe. Chyba muszę jakieś w końcu zrobić. Przepis bardzo ciekawy, a danie wygląda bardzo apetycznie, aż kusi do konsumpcji :)
OdpowiedzUsuńPusze to dobrze. zrób koniecznie, polecam.
UsuńRabarbar pamiętam z dzieciństwa, Mama cuda z niego robiła, ciasta, placki, kompot.
OdpowiedzUsuńTwoje placuszki wyglądają smakowicie, bardzo ciekawy przepis.
Rabarbaru mnóstwo na targowiskach, chętnie zrobię takie placki dla sąsiadów.
Irena- Hooltaye w podróży
Super polecam, nie zawiedziesz sie.
UsuńBoże czego to się nie da zrobić z rabarbaru. Rabarbar pamiętam z dzieciństwa ponieważ moja mama wysłała mnie do babci ogródka z nożem aby przynieść kilka sztuk i zazwyczaj dzień zaczyna się od kompotu potem było ciasto rabarbar moczony w cukrze i robiliśmy marmoladę truskawkową rabarbarowo kropka to były czasy Uwielbiam takie przepisy ale na to bym nie wpadła kropka Dziękuję za wersję bezglutenową już wiem komu ją przekażę!
OdpowiedzUsuńSuper, wiedziałam ze ta wersja sie na pewno komuś przyda. Pozdrawiam.
UsuńSuper placuszki, zapisuję przepis na jedną i drugą wersję. Gluten jemy, ale czasami staram się go omijać, więc takie placuszki będą jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Tutaj są dwie opcje wiec jeśli akurat byś miała robić dla kogoś kto glutenu nie je to masz jak znalazł.
Usuń