Wątróbka kacza z gruszką

Kacza wątróbka to rzadko spotykany u nas rarytas. Doceniają ją koneserzy na całym świecie, szczególnie Francuzi, a my niestety nie. Częściej sięgamy po wątróbkę kurzą czy wieprzową, niż kaczą, która jest delikatna, zdrowa i bogata w witaminy. Mi udało się ją ostatnio zdobyć, a że mąż uwielbia drobiowe wątróbki to przygotowałam ją tylko z dwoma dodatkami - cebulą i gruszką. Powstała pełna patelnia, której zawartość zjadł w okamgnieniu. 

watrobka, kaczka, drob, gruszka, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Wątróbka kacza z gruszką

  • 400 g wątróbki kaczej
  • 2 duże cebule
  • 1 twarda gruszka
  • 1 łyżka oleju
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki


Cebule obrać i pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę, delikatnie posolić. Smażyć na dużym ogniu do momentu, aż cebula zacznie się rumienić. Wtedy zmniejszyć gaz i dodać 2 łyżki masła. Smażyć na małym ogniu około 10 minut, aż cebula zbrązowieje. Mieszać co jakiś czas. Dzięki temu nie dopuścimy do przypalenia się masła, a cebula będzie słodka. Gotową cebulę przełożyć na talerz. 

Gruszkę obrać, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić na plasterki. Włożyć na patelnię po smażeniu cebuli, dodać trochę masła i smażyć aż gruszki zmiękną i się zrumienią. Wtedy dołożyć do nich cebulę i wymieszać. 

Wątróbkę opłukać, oczyścić z błonek, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. Na drugiej patelni rozgrzać trochę masła i włożyć wątróbkę. Doprawić solą i pieprzem. Wątróbki nie powinny się smażyć dłużej niż 3-4 minuty. Po takim czasie przestanie ona być surowa, a jednocześnie będzie krucha i nie będzie przeciągnięta. Gotową wątróbkę dodać na patelnię do cebuli i gruszek, wymieszać.  Danie posypać posiekaną natką pietruszki. 

watrobka, kaczka, drob, gruszka, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

watrobka, kaczka, drob, gruszka, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


18 komentarzy:

  1. Pyszne danie. Dodatek gruszki bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gruszki sprawiaj ze to danie smakuje jednak troszkę inaczej niż z jabłkami. Polecam.

      Usuń
  2. Bardzo lubię wątróbkę, najczęściej robię z dodatkiem jabłka, ale ta gruszka jest bardzo intetesująca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gruszka dodaje słodyczy i podnosi walory smakowe wątróbki inaczej niż jabłka. polecam.

      Usuń
  3. Bardzo lubię łączyć owoce z mięsem i podrobami. Ciekawa jestem jak wątróbka smakuje z gruszką. Hmmm... przy okazji zakupów poszukam ich :) Narobiłaś mi apetytu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, tak mięso i owoce fajnie się łączą. Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Lubię wątróbkę, ale u mnie nie można jej dostać, a już o kaczej można zapomnieć, nie do zdobycia.
    Świetny i prosty przepis, gruszka bardzo mi tutaj odpowiada.
    Jak mi się kiedyś uda zdobyć kacze wątróbki, zrobię podobne danie.
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ci się uda to polecam zrobić, bo jest zdrowa i pyszna. pozdrawiam.

      Usuń
  5. Apetyczne danie ale ja takiego to nie zjem... Kaczej wątróbki nie ma w Norwegii i z kurza jest problem, także zostaję mi powzdychac do zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wzdycham z tobą ale do twoich pejzaży norweskich.

      Usuń
  6. Bardzo ciekawe połączenie. Jestem ciekawa jak ono smakuje? Na zdjęciu prezentuje się wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje zapewniam i polecam zrobić jak nie kaczą to drobiową w ten sposób.

      Usuń
  7. Pamiętam jak lubiłam wątróbkę w dzieciństwie... Teraz nie jem, bo obawiam się że ta z przemysłowego chowu jest niezdrowa. Ale taka kacza? Może? Jak trafię gdzieś (może na ryneczku, od gospodarza), to chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż teraz niewiele rzeczy tak naprawdę jest zdrowych i takich bez żadnych ulepszaczy, ale jeśli trafisz taką pewną to polecam kupić.

      Usuń
  8. Cudownie wygląda i pewnie dobrze smakuje ale z miłą chęcią oddaje swoją porcje innym bo jednak watrobka to nie jest to co lubię. Ale tu już o tym wiesz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mamy cos wspólnego, bo ja ją gotuje ale tez nie jadam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger