Klopsiki ze spaghetti a'la carbonara

Klopsiki, pulpeciki z mięsa mielonego bardzo często pojawiają się na naszym stole w różnej postaci. Łączę je z zupami, gulaszem, sałatkami, makaronem, czy warzywami. Dzisiejszą wersję stworzyła córka, a zrobiła klopsiki w sosie śmietanowym a'la carbonara ze spaghetti. Wyszedł szybki, prosty i pyszny obiad. Sos był kremowy, delikatny, świetnie się komponował z makaronem i mięsem. 

klopsiki, pulpety, spaghetti, mieso mielone, obiad, makaron, smietana, bernika, kulinarny pamietnik
Klopsiki ze spaghetti a'la carbonara
  • ½ opakowania makaronu spaghetti
  • 1 jajko
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska do smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
klopsiki:
  • 400 g mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
 
Jajko sparzyć i wbić do miseczki, wymieszać razem z parmezanem, śmietaną, czosnkiem i pieprzem. Dokładnie wymieszać najlepiej za pomocą trzepaczki tak by nie było grudek. Odstawić. 
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, zostawić makaron w garnku w którym się gotował, przykryć. 
Mięso przełożyć do miski. Cebulę zetrzeć na tarce dodać do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę i również dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać sól, kumin, pieprz, oregano. Całość wyrobić na gładką masę. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować z masy klopsiki. 
Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oleju, zrumienić boczek przez kilka minut, aż będzie chrupki. Zdjąć z patelni. Na patelnię po boczku wlać jeszcze 1 łyżkę oliwy i włożyć klopsiki i smażyć partiami na złoty kolor, osączyć na ręczniku papierowym.
Na tę samą patelnię włożyć ugotowany makaron, boczek, wlać sos śmietanowy i szybko wszystko wymieszać. Dołożyć klopsiki, doprawić opcjonalnie całość jeszcze solą i pieprzem. Podgrzewać 2 minuty cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Wyłączyć, porcję makaronu z mięsem przełożyć na talerze, posypać startym parmezanem. 

klopsiki, pulpety, spaghetti, mieso mielone, obiad, makaron, smietana, bernika, kulinarny pamietnik

klopsiki, pulpety, spaghetti, mieso mielone, obiad, makaron, smietana, bernika, kulinarny pamietnik

18 komentarzy:

  1. I mam dzis co zrobić na obiad :) uwielbiam te kulinarne blogi. Bardzo pomagacie z obiadami i nke tylko :)
    Akurat wszyscy moi domownicy lubią takie jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak u nas, proste, pyszne i szybkie jedzonko.

      Usuń
  2. Idealne dla mojej córki, ona co prawda spaghetti tylko w tradycyjnej formie, ale czasem też z pulpecikami, więc może i zgodzi się na tę wersję. Wygląda pięknie, a ja przyzna, sosu pomidorowego już mam dość...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj to się zgadza, ze sos pomidory może się przejeść, a taka wersja będzie fajną odskocznią. Polecam.

      Usuń
  3. Oj jaki ciekawy pomysł na spaghetti 🙂 Zapisuję i wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś we Włoszech zakochałam się w w spaghetti cacio e pepe i jadałam je codziennie przez tydzień. Mega proste a niebiańskie. Także prosto może być wybornie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Włosi wiedzą że im mniej to tym lepiej. Ich kuchnia jest prosta ale pyszna. 5 składników i gotowe.

      Usuń
  5. Lubię takie przepisy. Jednocześnie prosto i zwyczajnie, a podane elegancko i apetycznie. To ja wpraszam się na obiadek jutro ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis, szybko, smacznie.
    Lubię spaghetti i takie połączenie bardzo mi odpowiada.
    Wreszcie bez sosu pomidorowego, bo nie przepadam.
    Irena Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, ileż można jeść sos pomidorowy ;)

      Usuń
  7. Fajny pomysł :D Już wiem, co dzieciakom na obiad zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze pokazesz coś ciekawego i już wiadomo co będę mogła ugotować na obiad, zwłaszcza prostego i smacznego bo nie chce akurat przed świętami za bardzo rzucać się na jakieś mega wielkie dania. Takiej wersji klopsikow ze spaghetti jeszcze nie znałam,choć tutaj na Wyspie lubią takie połączenie smaków ale zazwyczaj bardzo tradycyjnie w sosie pomidorowym.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja i makarony bardzo się kochamy, to chyba taka miłosć na całe życie, więc danie jak najbardziej w moim guście

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My tez makarony kochamy bardziej niż ziemniaki.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger