Klopsiki ze spaghetti a'la carbonara
Klopsiki, pulpeciki z mięsa mielonego bardzo często pojawiają się na naszym stole w różnej postaci. Łączę je z zupami, gulaszem, sałatkami, makaronem, czy warzywami. Dzisiejszą wersję stworzyła córka, a zrobiła klopsiki w sosie śmietanowym a'la carbonara ze spaghetti. Wyszedł szybki, prosty i pyszny obiad. Sos był kremowy, delikatny, świetnie się komponował z makaronem i mięsem.
Klopsiki ze spaghetti a'la carbonara
- ½ opakowania makaronu spaghetti
- 1 jajko
- 100 g boczku wędzonego
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 250 ml śmietany 30 %
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- świeżo zmielony pieprz
- sól morska do smaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 400 g mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju do smażenia
Jajko sparzyć i wbić do miseczki, wymieszać razem z parmezanem, śmietaną, czosnkiem i pieprzem. Dokładnie wymieszać najlepiej za pomocą trzepaczki tak by nie było grudek. Odstawić.
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, zostawić makaron w garnku w którym się gotował, przykryć.
Mięso przełożyć do miski. Cebulę zetrzeć na tarce dodać do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę i również dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać sól, kumin, pieprz, oregano. Całość wyrobić na gładką masę. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować z masy klopsiki.
Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oleju, zrumienić boczek przez kilka minut, aż będzie chrupki. Zdjąć z patelni. Na patelnię po boczku wlać jeszcze 1 łyżkę oliwy i włożyć klopsiki i smażyć partiami na złoty kolor, osączyć na ręczniku papierowym.
Na tę samą patelnię włożyć ugotowany makaron, boczek, wlać sos śmietanowy i szybko wszystko wymieszać. Dołożyć klopsiki, doprawić opcjonalnie całość jeszcze solą i pieprzem. Podgrzewać 2 minuty cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Wyłączyć, porcję makaronu z mięsem przełożyć na talerze, posypać startym parmezanem.
I mam dzis co zrobić na obiad :) uwielbiam te kulinarne blogi. Bardzo pomagacie z obiadami i nke tylko :)
OdpowiedzUsuńAkurat wszyscy moi domownicy lubią takie jedzonko :)
To tak jak u nas, proste, pyszne i szybkie jedzonko.
UsuńIdealne dla mojej córki, ona co prawda spaghetti tylko w tradycyjnej formie, ale czasem też z pulpecikami, więc może i zgodzi się na tę wersję. Wygląda pięknie, a ja przyzna, sosu pomidorowego już mam dość...
OdpowiedzUsuńoj to się zgadza, ze sos pomidory może się przejeść, a taka wersja będzie fajną odskocznią. Polecam.
UsuńOj jaki ciekawy pomysł na spaghetti 🙂 Zapisuję i wypróbuję!
OdpowiedzUsuńPolecam, wypróbuj koniecznie.
UsuńKiedyś we Włoszech zakochałam się w w spaghetti cacio e pepe i jadałam je codziennie przez tydzień. Mega proste a niebiańskie. Także prosto może być wybornie.
OdpowiedzUsuńWłosi wiedzą że im mniej to tym lepiej. Ich kuchnia jest prosta ale pyszna. 5 składników i gotowe.
UsuńLubię takie przepisy. Jednocześnie prosto i zwyczajnie, a podane elegancko i apetycznie. To ja wpraszam się na obiadek jutro ;)
OdpowiedzUsuńA zapraszam, podzielę się.
UsuńBardzo ciekawy przepis, szybko, smacznie.
OdpowiedzUsuńLubię spaghetti i takie połączenie bardzo mi odpowiada.
Wreszcie bez sosu pomidorowego, bo nie przepadam.
Irena Hooltaye w podróży
Zgadzam się, ileż można jeść sos pomidorowy ;)
UsuńFajny pomysł :D Już wiem, co dzieciakom na obiad zrobię :D
OdpowiedzUsuńSuper polecam, daj znać czy smakowało.
UsuńZawsze pokazesz coś ciekawego i już wiadomo co będę mogła ugotować na obiad, zwłaszcza prostego i smacznego bo nie chce akurat przed świętami za bardzo rzucać się na jakieś mega wielkie dania. Takiej wersji klopsikow ze spaghetti jeszcze nie znałam,choć tutaj na Wyspie lubią takie połączenie smaków ale zazwyczaj bardzo tradycyjnie w sosie pomidorowym.
OdpowiedzUsuńTo polecam i to bardzo bo pyszne danie.
UsuńJa i makarony bardzo się kochamy, to chyba taka miłosć na całe życie, więc danie jak najbardziej w moim guście
OdpowiedzUsuńMy tez makarony kochamy bardziej niż ziemniaki.
Usuń