Pieczeń z piersi z indyka z warzywami z wolnowaru

Soczysta pierś z indyka? Tak to możliwe. Wystarczy upiec ją długo w niskiej temperaturze w wolnowarze, dobrze wcześniej zamarynować przez noc a będziecie mieć na obiad pyszne, kruche i soczyste mięso. W dodatku robi się prawie samo, nie wymaga wielkiego nakładu pracy i skomplikowanych dodatków. Możecie oczywiście użyć innych warzyw np dodać szpinak lub brokuły. Ja miałam fasolkę i to ona wylądowała akurat w garnku. Poeksperymentujcie.  

 indyk, pieczem piers, wolnowar, obiad, drob, bernika, kulinarny pamietnik


Pieczeń z piersi z indyka z warzywami z wolnowaru

  • pierś z indyka ok 1,2 kg
  • 1-2 cebule
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz do smaku 
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 2-3 garście fasolki żółtej mrożonej


Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. W misie wolnowaru wymieszać cebulę, czosnek, suszone pomidory, musztardę, trochę soli, pieprzu, tymianek, wino. Włożyć pierś indyka i dokładnie obtoczyć ją w marynacie. Włożyć na noc do lodówki. 

Następnego dnia wyjąć misę z lodówki, poczekać aż misa się ociepli i włożyć ją do wolnowaru. Wstawić na 1 h na High, a następnie na 2 na Low. Gdy mięso będzie gotowe wsypać fasolkę. 

Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 15-20 min, żeby się wierzch przemienił a fasolka zmiękła. 

indyk, pieczem piers, wolnowar, obiad, drob, bernika, kulinarny pamietnik

indyk, pieczem piers, wolnowar, obiad, drob, bernika, kulinarny pamietnik

20 komentarzy:

  1. Dobry przepis. Lubię indyka i często go przyrządzam w ale zwykle robię mięso w sosie, żeby nie było suche. Skorzystam z przepisu, żeby sprawdzić, czy uda się zachować soczystość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować. Można go upiec tylko na Low ja zrobiłam w wersji przyspieszonej bo robił się rano przed obiadem.

      Usuń
  2. Wszystko to brzmi i wygląda bardzo apetycznie :) Indyka uwielbiam i najczęściej piekę go w rękawie z różnymi warzywami i też jest pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do czasu gdy nie maila wolnowaru tez robiłam indyka w rękawie, ale nie wychodził jak ten wolnowarzony.

      Usuń
  3. Muszę spróbować, właśnie kupiłam nowy wolnowar bo stary już się zużył BAAARDZO, używam go praktycznie codziennie, nie wyobrażam sobie gotowania bez niego, ale piersi, takiej pieczonej z indyka nie robiłam, boję się 'suchości". Przepis jednak ciekawy a święta tuż tuż :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Indyk niestety głownie kojarzy się z suchością. Ale wolnowar pomaga to przełamać. To już któraś nasza pierś w ten sposób robiona i sucha nie jest.

      Usuń
  4. Ciężko mi się przekonać do piersi indyka, bo zawsze dostawałam suchy i twardy.
    Soczysta pierś mi się marzy.
    Chętnie skorzystam z Twojego przepisu. Wolnowar zaczyna mi się śnić, bo już chyba wszyscy go mają.
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie wolnowar rozwiązuje problem suchości mięsa pod warunkiem ze się go nie przeciągnie. Polecam zaopatrzyć się w ten sprzęt.

      Usuń
  5. Całe danie wygląda bardzo apetycznie. Myślę, że mogłabym je sama zrobić i mogłoby mi się udać ;) Nie jedno danie już zepsułam- ale kto się nie uczy to nie staje się mistrzem prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest na tyle proste ze na pewno by się udało. Samo praktycznie się gotuje.

      Usuń
  6. Bardzo lubię indyka a najbardziej rosół z niego :) pieczone pierwsi to lubię jak robi moja teściowa. Mi nie bardzo wychodza dobre :) zawsze są suche :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie pierś z indyka tez była zawsze za sucha le gotowanie w wolnowarze pozwala tego uniknąć. to zdecydowanie inne mięso.

      Usuń
  7. Indyk jest niedocenianym mięsem, chyba przez to, że wiele osób nie umie go przyrządzić. Twoja propozycja brzmi smacznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda, indyka nadal traktujemy po macoszemu a to nie tylko zdrowe, lekkie mięso ale i smaczne.

      Usuń
  8. O mniam :D Ale mi się teraz zamarzył wolnowar :) Zawsze to jakoś lepiej smakuje :D A piersi to ja z drobiu lubię bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To czas marzenia spełniać. I kupić wolnowar by robić w nim cuda.

      Usuń
  9. Mniam, to danie dla mnie. Wolnowar czeka 🙂 Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie trzeba zrobić. Nie ma na co czekać.

      Usuń
  10. Kocham indyka i zazwyczaj tak duże kawałki lub całego jada się w UK oczywiście w okolicach świat Bożego Narodzenia a szkoda bo mięso jest wspaniale, świetny przepis I na pewno wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to może być dobry pomyśl na mięso na święta. Pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger