Sernik na zimno z mango i bezikami

Prosty i pyszny sernik z mojego ulubionego egzotycznego owocu, czyli mango. Puszkę pulpy mango kupiłam jakiś czas temu i tak sobie leżała na dnie szafki. Najczęściej pulpę wykorzystuję do przygotowania ekspresowego mango lassi, ale tym razem pomyślałam o zrobieniu z niej sernika, szybkiego i prostego, czyli najlepiej na zimno. W szafce leżały też beziki, więc trafiły do sernika jako chrupiąca wkładka. Spód zrobiony tradycyjnie z herbatników i masła. Efekt prosto i smacznie. A ja prawie przeniosłam się do Tajlandii. 

sernik, twarog, mango, sernika na zimno, ciasto, deser, bernika, kulinarny pamietnik, bezy

Sernik na zimno z mango i bezikami

  • 150 g ciastek pełnoziarnistych lub zwykłych herbatników
  • 40 g masła roztopionego
  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie (lub gotowy twaróg na sernik)
  • 500 g pulpy z mango (najlepiej z puszki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 130 g cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny w proszku 
  • 70 ml zimnej wody
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • ok 150 g bezików - może być mniej (u mnie białe i różowe)

 

Masło rozpuścić na małym ogniu. Ciasteczka rozdrobnić bardzo drobno, praktycznie na piach. Wlać do nich rozpuszczone masło, ponownie zmiksować, aż powstanie “mokry piasek”. Dno tortownicy (u mnie 24cm) wyłożyć masą ciasteczkową, dociskając wierzch łyżką. Wstawić do lodówki na czas robienia masy sernikowej. 

W misce umieścić twaróg, pulpę z mango, sok z cytryny i cukier. Zmiksować do otrzymania jednolitej masy. Do osobnego naczynia wlać schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić na sztywno, następnie dodać ją do masy serowej i delikatnie wszystko wymieszać. Połowę bezików drobno pokruszyć. 

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać ją na malutkim ogniu, tylko do rozpuszczenia. Żelatynę przed połączeniem z masą sernikową można zahartować, czyli dodać do niej 1 łyżkę masy serowej, wymieszać, następnie taką żelatynę dodać do całości masy i zmiksować do połączenia się. Nie powinny powstać grudki. Na koniec do masy wsypać pokruszone bezy i delikatnie całość jeszcze raz wymieszać, ale łyżką. Następnie masę wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać wierzch. Można delikatnie stuknąć tortownicą o blat, by masa równomiernie się rozłożyła w formie. Sernik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej, najlepiej na całą noc.

Przed podaniem sernik ozdobić pozostałymi bokami, część można poruszyć.  

sernik, twarog, mango, sernika na zimno, ciasto, deser, bernika, kulinarny pamietnik, bezy

sernik, twarog, mango, sernika na zimno, ciasto, deser, bernika, kulinarny pamietnik, bezy

sernik, twarog, mango, sernika na zimno, ciasto, deser, bernika, kulinarny pamietnik, bezy


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger