Leczo z ajwarem

Jesienne leczo to najlepszy obiad. Prosty i pyszny obiad, który robi się zaledwie w pół godziny. Dużo warzyw, trochę kiełbaski, soczyste pomidory, przyprawy. Niby nic a efekt zawsze udany. Ta wersja trochę różni się od tradycyjnej, bo dodałam do niej ajwaru, czyli chorwackiej pasty, którą  przywiozłam z wakacji. Świetnie podkręca smak tego dania, idealnie się komponuje, bo przecież pasta jest na bazie papryki. Polecam. 

leczo, papryka, ajwar, obiad, pomidory, jednogarnkowe, bernika, dieta, kulinarny pamietnik
Leczo z ajwarem
  • 3 szt. papryki (czerwona lub kolorowa)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 cukinia
  • 3 duże pomidory (opcjonalnie puszka pomidorów)
  • ok 300 g kiełbasy (u mnie drobiowa)
  • łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki bazylii
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 250 ml passaty domowej
  • 2 łyżki ajwaru łagodnego lub ostrego w zależności od smaku 
  • olej rzepakowy


Papryki umyć, oczyścić z nasion, razem z cebulą pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Z cukinii odciąć końcówki, resztę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Kiełbasę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, paprykę, cukinię, pomidory, czosnek. Smażyć na niewielkim ogniu ok 15 minut, następnie dodać kiełbasę, wlać passatę, dodać zioła i przyprawy do smaku. Przykryć i dusić jeszcze ok 15 minut. Na koniec doprawić opcjonalnie ziołami, solą lub pieprzem. 

leczo, papryka, ajwar, obiad, pomidory, jednogarnkowe, bernika, dieta, kulinarny pamietnik

1 komentarz:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger