Chleb na drożdżach z suszonymi pomidorami
Jeśli macie dość tradycyjnych zwykłych chlebów wypróbujcie przepis na chleb z suszonymi pomidorami. Jest co prawda drożdżowy, ale dzięki temu robi się go bardzo szybko. Przepis z książeczki od termomiksu, ale robiłam w tradycyjny sposób. Polecam, bo pachnie pomidorami suszonymi na słońcu i włoskimi ziołami.
Chleb na drożdżach z suszonymi pomidorami
- 40 g drożdży świeżych
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 1 łyżeczka soli
- 120 g suszonych pomidorów w oleju, minimum 6 sztuk
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g wody letniej wody
- opcjonalnie ziarenka sezam, czarnuszka
Suszone pomidory poszatkować wedle upodobania. Ja pokroiłam zbyt drobno i pomidory w trakcie mieszania ciasta się rozpadły ale smak w chlebie pozostałe.
Do naczynia wlać wodę, dodać drożdże i cukier, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie wsypać mąkę, sól, zioła i wymieszać mikserem lub hakiem do chleba. Konsystencja jest lekko płynna i taka być powinna. Dodać na koniec suszone pomidory i jeszcze raz wszystko wymieszać. Keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. U mnie foremka o długości 35 cm. Wlać ciasto, wyrównać wierzch najlepiej łyżką zamoczoną w wodzie.
Wierzch posypać ziarenkami, u mnie czarnuszka i sezam. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
Przed włożeniem do piekarnika wierzch posypać mąką. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (góra dół) i włożyć chleb na około 35-40 min w zależności od piekarnika lub do tzw suchego patyka. Chleb wyjąć z piekarnika, poczekać aż trochę ostygnie,
następnie zdjąć blaszkę i wystudzić na kratce. Smacznego!
Wierzch posypać ziarenkami, u mnie czarnuszka i sezam. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
Przed włożeniem do piekarnika wierzch posypać mąką. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (góra dół) i włożyć chleb na około 35-40 min w zależności od piekarnika lub do tzw suchego patyka. Chleb wyjąć z piekarnika, poczekać aż trochę ostygnie,
następnie zdjąć blaszkę i wystudzić na kratce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz