Chleb na drożdżach z suszonymi pomidorami

Jeśli macie dość tradycyjnych zwykłych chlebów wypróbujcie przepis na chleb z suszonymi pomidorami. Jest co prawda drożdżowy, ale dzięki temu robi się go bardzo szybko. Przepis z książeczki od termomiksu, ale robiłam w tradycyjny sposób. Polecam, bo pachnie pomidorami suszonymi na słońcu i włoskimi ziołami. 


chleb, pomidory, drozdze, pieczywo, suszone pomidory, sniadanie, bernika, kulinarny pamietnik

Chleb na drożdżach z suszonymi pomidorami 
  • 40 g drożdży świeżych
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 g suszonych pomidorów w oleju, minimum 6 sztuk
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g wody letniej wody
  • opcjonalnie ziarenka sezam, czarnuszka



Suszone pomidory poszatkować wedle upodobania. Ja pokroiłam zbyt drobno i pomidory w trakcie mieszania ciasta się rozpadły ale smak w chlebie pozostałe. 
Do naczynia wlać wodę, dodać drożdże i cukier, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie wsypać mąkę, sól, zioła i wymieszać mikserem lub hakiem do chleba. Konsystencja jest lekko płynna i taka być powinna. Dodać na koniec suszone pomidory i jeszcze raz wszystko wymieszać. Keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. U mnie foremka o długości 35 cm. Wlać ciasto, wyrównać wierzch najlepiej łyżką zamoczoną w wodzie.


Wierzch posypać ziarenkami, u mnie czarnuszka i sezam. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min. 


Przed włożeniem do piekarnika wierzch posypać mąką. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (góra dół) i włożyć chleb na około 35-40 min w zależności od piekarnika lub do tzw suchego patyka. Chleb wyjąć z piekarnika, poczekać aż trochę ostygnie,


 następnie zdjąć blaszkę i wystudzić na kratce. Smacznego! 

chleb, pomidory, drozdze, pieczywo, suszone pomidory, sniadanie, bernika, kulinarny pamietnik

chleb, drozdze, pomidory, pieczywo, suszone pomidory, sniadanie, bernika, kulinarny pamietnik

1 komentarz:

  1. Trochę zmodyfikowałam przepis, ale chleb wyszedł super. Przede wszystkim dodałam suche drożdże zamiast świeżych, no i... Piekłam bez foremki (niedawno się wprowadziłam, jeszcze się nie dorobiłam keksówki). Posypałam blachę mąką i postępowałam tak, jak w przypadku przepisu na portugalski chleb. Wyrósł, pięknie się upiekł. Już zjedzony, więc będę piekła kolejny. Pozdrawiam ciepło ;D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger