Rolowane galaretki dla dzieci

Szukacie pomysłów na fajne, pomysłowe słodkie rzeczy dla dzieci to ten przepis jest dla was. To ślimaczki z galaretek. Dzieci uwielbiają ich wygląd. Taki prosty pomysł, a wygląda rewelacyjnie i zaskoczy każdego małego żarłoczka. Do tego nie wymaga wielkiej pracy, ani umiejętności. Polecam. A jeśli macie galaretki i pianki bez glutenu to i dzieci z alergią będą mogły spokojnie te ślimaczki zjeść. Źródło


galaretki, dzieci, deser, słodycze, bernika, slimaczki, kulinarny pamietnik,marshmallows


Kolorowe galaretkowe ślimaczki 
  • 1 galaretka owocowa (70-80 g) 
  • 140 ml gorącej wody
  • 70 g pianek marshmallows  (najlepiej białe ale mogą być tez różowo-białe)

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie najlepiej w miseczce, dokładnie wymieszać. Miseczkę postawić na garnuszku z gorącą wodą (tzw kąpiel wodna), ale już nie podgrzewać. Dodać pianki i szybko mieszać aż się wyraźnie oddzielą i powstanie biała piana. 


Nie może to trwać długo, bo gdy dokładnie się rozpuszczą nie zrobi się nam oddzielna biała warstwa. Widać to na galaretce pomarańczowej, gdzie przeciągnęłam czas rozpuszczenia lub miałam zbyt wysoką temperaturę. Najlepiej, gdy pianki rozpuszczają się w temperaturze wody 50-60 st . 

Foremkę lub pojemnik o wymiarach ok 15x20 cm lub 20x20 cm lekko natłuścić olejem, najlepiej wycierając ją natłuszczonym ręcznikiem papierowym. Ułatwi nam to odklejenie galaretki od ścianek. Gotową galaretkę z piankami wlać do foremki i wstawić do lodówki, aby się ścięła. 


Galaretka powinna osiąść na dnie, a pianka wypłynąć na wierzch i w takiej postaci zastygnąć.


Zastygniętą galaretkę za pomocą drewnianej szpatułki lub nożyka podważyć na bokach i zwinąć w rolkę. 



Następnie taką rolkę owinąć ściśle folią do żywności (jak cukierka) i włożyć na kilka godzin do lodówki. Odwinąć rulon z folii i pokroić bardzo ostrym nożem na plastry. Można też użyć nitki.  
Jeśli robicie kilka kolorów galaretkę to z każdą postąpić tak samo używając tych samych proporcji. u meni była galaretka arbuzowa, cytrynowa i limonkowa.


galaretki, dzieci, deser, słodycze, bernika, slimaczki, kulinarny pamietnik,marshmallows


galaretki, dzieci, deser, słodycze, bernika, slimaczki, kulinarny pamietnik,marshmallows

2 komentarze:

  1. świetne są :))) A da się brzegi obtoczyć w cukrze??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, tylko wydaje mi się ze trzeba najpierw całą rolkę posmarować delikatnie np wodą, obtoczyć w cukrze albo np wiórkach kokosowych i pokroić nitką.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger