Chleb na zakwasie z maślanką

Odkąd mam w domu zakwas żytni staram się co weekend piec jakiś prosty chleb. A że mam thermomix to ułatwiam sobie sprawę jeśli chodzi o wyrabiane ciasta, bo akurat on bardzo dobrze wyrabia, więc znalazłam w sieci przepis na ten chleb z thermomixa, który wykorzystałam, ale wam podaje go w formie do tradycyjnego wyrabiania. To chleb na zakwasie żytnim i na maślance. Polecam, robiłam już dwa razy.

chleb, zakwas, maslanka, sniadanie, pieczywo, piekarnia, bernika, kulinarny pamietnik


Chleb na zakwasie z maślanką
  • 250 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 130 g mąki żytniej typ 720
  • 380 g mąki pszennej
  • 250 g maślanki
  • 30 g wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta pieprzu
  • 15 g soli



Do misy miksera wlać maślankę (ma mieć temp pokojowa), ciepłą wodę, miód, wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto mikserem najlepiej za pomocą końcówki haka. Opcjonalnie wyrobić rękoma na stolnicy, delikatnie podsypując sobie jeszcze mąką, z tym że ciasto mocno się klei i może to być utrudnione, bo taką też konsystencję ciasta zostawia się do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na 30 min, w misce w której było wyrabiane. Ja dałam do piekarnika, który wcześniej nagrzałam do 35 stopni, a następnie po włożeniu ciasta piekarnik wyłączyłam.
Po upływie 30 min ponownie wyrobić ciasto przez 1 minutę mikserem lub wyjąć na omączony blat i zagniatać ciasto przez minutę. Formę do pieczenia (u mnie keksówka o długości 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, dno posypać mąką i włożyć ciasto do formy. Wyrównać wierzch, przykryć i zostawić na kilka godzin. U mnie chleb wyrastał przez 6h. 

chleb, zakwas, maslanka, sniadanie, pieczywo, piekarnia, bernika, kulinarny pamietnik

Następnie rozgrzać piekarnik, na tyle ile możemy, czyli ok 220-240 stopni. Chleb przed włożeniem do piekarnika posypać z wierzchu mąką. Piec chleb przez ok 10 minut w tej wysokiej temperaturze, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze ok 50 minut. Wyjąć z formy i papieru, 

chleb, zakwas, maslanka, sniadanie, pieczywo, piekarnia, bernika, kulinarny pamietnik

położyć na kratce do studzenia. Smacznego.

chleb, zakwas, maslanka, sniadanie, pieczywo, piekarnia, bernika, kulinarny pamietnik

chleb, zakwas, maslanka, sniadanie, pieczywo, piekarnia, bernika, kulinarny pamietnik

8 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się ten chleb, na pewno wkrótce zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb jest przepyszny. Długo pozostaje świeży. Wszedł do moich ulubionych. Piekę co 3 dni od miesiąca

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej, przymierzam się aby upiec ten chleb, czy mąka pszenna może być typu 2000? 🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być. Chleb będzie cięższy i może potrzebować więcej czasu na wyrośnięcie.

      Usuń
  4. Nigdy ni próbowałam sama upiec chleba.

    OdpowiedzUsuń
  5. Same pyszności na tym blogu, polecę koleżance.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger