Letnia miska rozmaitości
Wszędzie gdzie się obrócę widzę pomysły na tzw Buddha bowl czyli miskę rozmaitości, obfitości ... i tak sobie pomyślałam że polskie, letnie, cudowne jedzenie jest idealne by powstała nasza rodzina miska rozmaitości. I tak połączyłam ugotowany bób, podsmażone młode ziemniaczki, młodą marchewkę, domowe ogórki małosolne, domowe kiszone rzodkiewki, jajko sadzone, wędzonego łososia (on podkręci smak dania) i koperek, a wszystko zostało okraszone ziołowym olejem i popite maślanką. Idealne męskie bowl.
Nie podaję dokładnych proporcji, bo to ile czego ugotujecie i w jakich proporcjach zależy od was i waszych możliwości i osób, które karmicie.
Letnia miska rozmaitości
- młode małe ziemniaki
- bób
- ogórki małosolne
- młoda marchewka
- łosoś wędzony
- rzodkiewki kiszone
- jajko
- koperek
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- olej ziołowy z czosnkiem np Kujawski
- 1 łyżka masła
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach przez 15 minut. Marchewkę umyć, włożyć do wrzątku na ok 10 minut. Warzywa odcedzić z wody.
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie ok. 5-7 minut od zagotowania wody. Przelać go zimną wodą, obrać ze skórki.
Rozgrzać patelnię z masłem. Włożyć ziemniaki i marchewkę, posypać czosnkiem granulowanym, pieprzem i smażyć kilka minut aż się lekko podrumienią, a skórka będzie delikatnie chrupiąca. Polać odrobiną oleju z ziołami i czosnkiem. Warzywa przesunąć na bok patelni, a w wolne miejsce wbić jajko. Smażyć kilka minut, aż będziemy mieć jajko sadzone o ulubionej konsystencji.
Ziemniaki, marchewkę, bób, jajko ułożyć w misce. Dodać ogórki małosolne, rzodkiewki kiszone, kawałki łososia. Całość posypać posiekanym koperkiem, pieprzem świeżo mielonym i skropić olejem ziołowym, najlepiej z czosnkiem. Podawać z kubkiem maślanki.
Super taka miska :) Wszystko co najlepsze razem.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, fakt wszystko w tej misce jest najlepsze.
Usuń