Jagodzianki z kruszoną

Co teraz smakuje najlepiej pod słońcem? Oczywiście, że jagodzianki, więc jeśli macie akurat świeże jagody albo borówki (jak u mnie) to możecie przygotować proste i pyszne drożdżówki dla swojej rodziny. Te bułeczki to mój pierwszy taki wypiek, ale z przepisu Justyny wychodzą idealne. Ciasto bardzo dobrze się wyrabia, formuje, nie klei do rąk, pięknie poddaje i bardzo łatwo jest ulepić z niego drożdżówki. Zresztą wszystko co robi ta młoda, ale niezwykle zdolna dziewczyna jest warte polecenia. Tak więc ja wypróbowałam jej przepis i przygotowałam “borówianki”. Zajadał się nimi nawet maluch, który nie jada drożdżówek z owocami, a te zjadł. I nie przejmujcie się jak bułeczki w trakcie pieczenia trochę popękają, to tylko dodaje im uroku. Polecam.



Jagodzianki z kruszonką

ciasto:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 400 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 70 g cukru
  • 70 g kwaśnej śmietany 18%
  • 70 g miękkiego masła
nadzienie:
  • 500 g świeżych jagód (borówek)
  • 70 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
kruszonka:
  • 60 g zimnego masła
  • 60 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka


Ciasto: Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, 50 ml letniego mleka, 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Rozczyn drożdżowy odstawić na bok na 20 minut do wyrośnięcia.
Resztę mąki i cukru wsypać do miski, wlać mleko, dodać szczyptę soli, żółtka, kwaśną śmietanę oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić mikserem z hakiem do uzyskania elastycznego i lepkiego ciasta. Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło.
Ciasto pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. U mnie 2h,  ale można i na całą noc (8-12 h).



Nadzienie: Jagody przemyć pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz cukrem.

Ciasto wyjąć z miski, położyć na omączony blat, podzielić na 12 równych części. 



Każdą część rozwałkować na placuszek, nałożyć 2 spore łyżki jagód (lub więcej!) i zlepić dokładnie. 



Uformować podłużną bułkę, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 



Zostawić odstępy bo drożdżówki urosną. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut do napuszenia.



Kruszonka: Składniki rozetrzeć palcami do uzyskania sypkiej kruszonki, schować do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Jagodzianki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać kruszonką. Piec w przez 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią. 



Upieczone bułeczki wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia. Smacznego. 





3 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie. Jak z najlepszej cukierni :). Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne jagodzianki, takiego przepisu potrzebowałam. :) Dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger