Pleśniak z rabarbarem

Jedno z ulubionych polskich ciast, w tym moje, zwane pleśniak lub skubaniec Tym razem w wersji z rabarbarem. Proste, szybkie i pyszne. Kruche ciasto z owocami, piana z białek, lekko słodkie, lekko kwaśne. Jeśli nie wyjdzie wam wysoka piana, nie przejmujcie się, ciasto i tak będzie pyszne. Polecam przygotować dopóki rabarbar jeszcze jest. 

plesniak, rabarbar, ciasto, deser, dzem, bernika, kulinarny pamietnik

Pleśniak z rabarbarem
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 250 g masła zimnego
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • dżem owocowy np truskawkowy lub powidła
  • cukier puder do posypania


Oddzielić żółtka od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtka, kwaśną śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kule, którą podzielić na 2 równe części. Obie części owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. 
Rabarbar obrać z włókien, pokroić na kawałeczki. Białka ubić na sztywno, pod koniec stopniowo wsypać cukier, dzięki temu powstania piękna, szklista piana.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 24x25). Jednym kawałkiem ciasta wyjętym z lodówki wyłożyć dno formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 10 minut. Podpieczone ciasto wyjąć, posmarować dżemem lub powidłami, na wierzch wyłożyć pokrojony rabarbar, całość przykryć ubitą pianą z cukrem. Na pianę zetrzeć na tarce na grubych oczkach drugą część ciasta z lodówki. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 45 minut w do 180°C w opcji góra-dół. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.

plesniak, rabarbar, ciasto, deser, dzem, bernika, kulinarny pamietnik

plesniak, rabarbar, ciasto, deser, dzem, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger