Udka kurczaka w sosie BBQ z ananasem

Co powiecie na połączenie pieczonego, soczystego kurczaka, pikantnego i aromatycznego sosu BBQ i słodkiego ananasa? To wszystko możecie mieć w jednym daniu, na jednej patelni i to w ciągu godziny. Czy to nie kusząca propozycja, szczególnie w taki zimny i deszczowy, wiosenny dzień. Zajrzyjcie poniżej i zróbcie koniecznie. 


udka, kurczak, ananas, grill, bbq, obiad, mieso, kulinarny pamietnik, bernika

Udka kurczaka w sosie BBQ z ananasem
  • 6 podudzi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżka Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw
  • 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
  • 6 plastrów ananasa z puszki
  • 2/3 szklanki soku z ananasa z puszki
  • 1/2 szklanki domowego sosu BBQ
  • zielona cebulka dymka lub pietruszka
  • ryż do podania
domowy sos barbecue:
  • 1/2 szklanki keczupu
  • 1/3 szklanki cydru
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki soli



Udka przyprawić Vegetą natur, pieprzem i papryką czerwoną. Odstawić na czas przygotowania sosu BBQ. 

Sos: Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku, wymieszać. Ustawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu sos powinien nam lekko pyrkać. Całość gotować na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając.

Patelnię rozgrzać z olejem. Dodać przyprawione udka z kurczaka i smażyć z każdej strony aż się ładnie zrumienią. Około 10 minut. Następnie wyjąć je na talerz. Włączyć piekarnik na opcję góra dół na 180 st. 
Po zdjęciu kurczaka z patelni, zmniejszyć ogień i dodać sok  ananasowy. Wymieszać pozostałości na patelni po smażeniu kurczaka z sokiem, dodać sos BBQ i mieszać, aż powstanie gęsty, jednolity sos. Opcjonalnie można doprawić np. pieprzem i solą. 

I teraz jeśli patelnię, na której gotujecie  można włożyć do piekarnika to robicie wszystko na niej dalej. Jeśli nie posiadacie takiej patelni to sos przelewacie do naczynia żaroodpornego lub jakiejś brytfanki, w której pieczenie mięso i postępuje dalej tak jak poniżej jest napisane. 
Do sosu (na patelni lub w waszym naczyniu) włożyć podsmażone udka, ułożyć na nich plastry ananasa, 



smarując łyżką wierzch udek i ananasa sosem. 



Patelnię lub naczynie, w którym macie to mięso włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie przełączyć na opcję grill i jeszcze dopiec wierzch przez 7-10 minut. Po upieczeniu danie podać z ryżem i posypać pokrojoną, zieloną cebulką lub pietruszką. 


udka, kurczak, ananas, grill, bbq, obiad, mieso, kulinarny pamietnik, bernika

udka, kurczak, ananas, grill, bbq, obiad, mieso, kulinarny pamietnik, bernika


Przepisy inspirowane naturą

5 komentarzy:

  1. O wow świetny przepis, uwielbiamy takie smaki, chętnie przygotuje taki obiad. Mąż będzie zachwycony. Pozdrawiam serdecznie Anita.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O super. Ciakawa jestem czy mu smakowało. Daj znać. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Dla mnie pychotka, gorzej z męską częścią rodziny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My z córka tez byłyśmy zachwycone, mąż troszkę słabiej.

      Usuń
  3. Wszystko jest teraz albo Bio albo Naturalne - podoba mi się ten tok rozumowania świata!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger