Dalgona Coffee

Kawa Dalgona to ostatnio bardzo popularny napój, który powstał w Korei stąd mowa o koreańskiej kawie. Powstaje przez ubijanie równych proporcji kawy rozpuszczalnej, cukru i gorącej wody, aż stanie się kremowa, a następnie dodawanie jej do zimnego lub gorącego mleka.
Kawa bije rekordy oglądalności i wykonywalności na wszelkich social mediach, więc żeby wiedzieć o czym jest mowa, czym tak się ludzie zachwycają (albo i nie) postanowiłyśmy z córką ją przygotować. Właściwie to ona ją zrobiła, by spróbować tego fenomenu. Powiem tak, tę kawę albo się kocha albo nienawidzi. Nam bardziej przypominała deser, który w sumie raz na jakiś czas można zjeść, ale żeby to robić stale to nie przekonała nas na tyle. Fajny eksperyment, jednak tradycyjna kawa to jest to co zdecydowanie bardziej wolimy. 

dalgona, coffee, kawa, deser, korea, azja, bernika, picie, napoj, kulinarny pamietnik

Kawa Dalgona Coffee
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • ok. 400 ml mleka zimnego lub ciepłego 
  • opcjonalnie kostki lodu do zimnego mleka, cynamon, kakao 



Proporcje na 2 kawy. Kawę i cukier wsypać do miski, dodać wodę, ubijać mikserem ok. 3-4 minut, aż masa podwoi swoją objętość, stanie się puszysta, kremowa i prawie sztywna.
Jeśli lubicie kawę na zimno to na dno szklanki najlepiej wrzucić kostki lodu, wlać zimne mleko i na górę wyłożyć piankę. A jeśli kawa ma być na ciepło to do szklanki wlać podgrzane mleko i na to piankę kawową. Można posypać cynamonem lub kakao.


dalgona, coffee, kawa, deser, korea, azja, bernika, picie, napoj, kulinarny pamietnik


dalgona, coffee, kawa, deser, korea, azja, bernika, picie, napoj, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger