Zupa minestrone z młodą kapustą

Minestrone to zupa na bazie warzyw, głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku i szpinaku. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra (zupa). Najbardziej popularna i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch (wikipedia).
Nie ma ścisłego przepisu na minestrone. Skład zupy bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Italii. Dlatego ja przygotowałam swoją własną wersję w oparciu o młodą kapustę. Z dodatkiem pomidorów, ziemniaków i makaronu. Pyszna, letnia, świeża zupa.


zupa, obiad, miniestrone, kapusta mloda, kapusta, bernika, ziemniaki, kulinarny pamietnik

Zupa minestrone z młodą kapustą
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 3 ziemniaki (średnie)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 4 łyżki passaty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1,5 l bulionu/rosołu 
  • 4 łyżki drobnego makaronu
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • starty drobno ser parmezan lub grana padano


Z kapusty wyciąć głąb i drobno poszatkować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek posiekać. 
W dużym garnku na oliwie lub oleju podsmażyć cebulę, dodać czosnek oraz ziemniaki. Smażyć 5 minut. Wlać bulion i zagotować. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, przykryć i gotować przez ok. 15 minut. 
Pomidory obrać i pokroić w kostkę. Dodać razem z koncentratem do zupy. Wsypać oregano, bazylię, doprawić pieprzem, dodać makaron, gotować 5 minut. Zupę podawać na talerzach posypaną startym serem. 


zupa, obiad, miniestrone, kapusta mloda, kapusta, bernika, ziemniaki, kulinarny pamietnik


zupa, obiad, miniestrone, kapusta mloda, kapusta, bernika, ziemniaki, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger