Szpinakowo-cytrynowa babka

Gdy zobaczyłam to ciasto u Oli wiedziałam że muszę je zrobić. Nie ważne, że był w nim szpinak, za którym nie przepadam, wiedziałam że mimo to musi być pyszne. I się nie myliłam. Delikatne, lekko cytrynowe ciasto, o zabójczym zielonym kolorze wyszło idealnie. Dodatek polewy cytrynowej i ziaren granatu dopełnił całości. Temu ciasto nie oparł się nawet 3 latek. Wierzcie mi, pochłonął kilka kawałków zarówno z dżemem jak i bez. Polecam. 

szpinak, babka, ciasto, cytryna, deser, zielono, granat, bernika, kulinarny pamietnik, wielkanoc, swieta


Szpinakowo-cytrynowa babka
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka świeżych liści szpinaku
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka starta z 1/2 cytryny 
  • cukier puder
  • ziarna granatu
  • liście mięty lub melisy



Liście szpinaku opłukać i osuszyć jeśli są zabrudzone. Włożyć do malaksera razem z 4 łyżeczkami soku z cytryny i olejem. Zmiksować. Można też zblendować. 
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Dodać zmiksowany szpinak, skórkę z cytryny i przesianą mąkę. Wszystko wymieszać na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. 
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Keksówkę dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. 

szpinak, babka, ciasto, cytryna, deser, zielono, granat, bernika, kulinarny pamietnik, wielkanoc, swieta

Piec przez około 40-50 minut do suchego patyczka. U mnie ciasto wymagało właśnie dłuższego pieczenia, czyli 50 minut. Wyjąć odstawić do ostygnięcia. 

szpinak, babka, ciasto, cytryna, deser, zielono, granat, bernika, kulinarny pamietnik, wielkanoc, swieta

Resztę soku z cytryny wymieszać z cukrem pudrem. Puder stopniowo wsypywać do soku i mieszać, aż uzyskacie pożądaną konsystencję lukru. 
Gdy ciasto wystygnie wyjąć je z blaszki, posmarować wierzch lukrem, udekorować ziarnami granatu i listkami mięty lub melisy. Smacznego. 
Poczekać aż lukier zastygnie. Pokroić na plastry. Można zjeść z dżemem. 


szpinak, babka, ciasto, cytryna, deser, zielono, granat, bernika, kulinarny pamietnik, wielkanoc, swieta

szpinak, babka, ciasto, cytryna, deser, zielono, granat, bernika, kulinarny pamietnik, wielkanoc, swieta

szpinak, babka, ciasto, cytryna, deser, zielono, granat, bernika, kulinarny pamietnik, wielkanoc, swieta

4 komentarze:

  1. Niby już tyle razy robiłem różne ciasta ze szpinakiem, ale ciągle na nowo mnie zachwycają. :) Twoje ma wspaniały kolor!<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) fakt kolor wyjątkowy, bardzo intensywny, ale na szczęście w cieście nie czuć szpinaku, jeśli ktoś nie lubi. pozdrawiam.

      Usuń
  2. Piękna i bardzo apetyczna babeczka ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger