Placuszki serowe z budyniem

Co zrobić z resztki sera twarogowego na sernik, której nie zużyliście? A np można przygotować pyszne i ekspresowe placuszki serowe z budyniem, który idealnie zastąpi mąkę w cieście. Placuszki są delikatne, puszyste i zrobicie je dosłownie w kilka minut. Idealne na deser, śniadanie lub kolacje. Polecam. .


placki, racuchy, placuszki, ser, twarog, budyn, dzieci, deser, ciasto, pankaces, bernika, kulinarny pamietnik


Placuszki serowe z budyniem
  • 250 g twarogu z wiaderka (kremowego 3-krotnie mielonego)
  • 1 duże jajko
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego w proszku (u mnie 40 g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • cukier puder do posypania



Jajko rozdzielić na białko i żółtko. Białko obić na sztywną pianę. W misce wymieszać ser, cukier, żółtko jajka i ekstrakt. Dodać przesiany budyń z proszkiem i wymieszać. Do gotowego ciasta wmieszać pianę z białka.
Na patelni rozgrzać olej. Porcje ciasta nakładać łyżką. Placuszki smażyć na złoty kolor, tak aby powstała chrupiąca skórka, odwracając w trakcie smażenia. Usmażone wyjąć i wyłożyć na papierowe ręczniki aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ostudzone pączki posypać cukrem pudrem.

placki, racuchy, placuszki, ser, twarog, budyn, dzieci, deser, ciasto, pankaces, bernika, kulinarny pamietnik

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. tak i pyszne:) idealne na niedzielne śniadanie.

      Usuń
  2. A właśnie została mi kostka sera. To chyba znak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kostka tez się nadaje, tylko radze mocno rozrobić ciasto żeby nie było grudkowate. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Właśnie zrobiłam. Coś wspaniałego i zupełnie innego niż dotąd znałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wow, super, bardzo się ciesze. dziękuję i całuję :)

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger