Kimchi - koreańska kiszonka

Kiszonka Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzepa albo ogórek, ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia proszku z papryczek chili.
W Korei to popularna przystawka i ważny element każdego posiłku, ale używane jest także jako składnik w przygotowywaniu innych potraw, takich jak kimchi (zupa kimchi) czy kimchi bokkeumbap (smażony ryż z kimchi).
W 2013 roku tradycyjny sposób przygotowywania kimchi na zimę - kimjang - został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Ja przygotowałam kimchi wg przepisu z tej strony, zmniejszając tylko ilości i proporcje i pierwsze co z niej zrobiłam to pyszną i ostrą zupę. Rozgrzała nas maksymalnie. Przepis wkrótce. 

kimchi, korea, kiszonka, kapusta pekinska, azja, azjatyckie, chilli, bernika, kulinaarmny pamietnik

Kimchi
  • 1 kg kapusty pekińskiej (1 kapusta)
  • mała biała rzepa 
  • 2 szt. cebule dymki
  • 1 marchewka
  • 4 łyżki soli (na 3 litry wody)
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżki papryki ostrej jeśli nie macie oryginalnych płatków chili (gochugaru)
  • 1 łyżeczka startego imbiru
kleik ryżowy:
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru



Kapustę przekroić wzdłuż na cztery części, następnie każdą ćwiartkę pokroić na małe kawałki. Można poszatkować (u mnie kapusta z ciemniejszymi liśćmi zewnętrznymi). Tak przygotowaną kapustę przełożyć do dużej miski, zalać wodą wymieszaną z rozpuszczoną solą, docisnąć talerzykiem obciążyć i odstawić na 60 minut. 


kimchi, korea, kiszonka, kapusta pekinska, azja, azjatyckie, chilli, bernika, kulinaarmny pamietnik

Po upływie czasu przepłukać dokładnie kapustę w czystej wodzie. Czynność najlepiej powtórzyć 3 razy aby pozbyć się nadmiaru soli. Kapustę odsączyć, włożyć do miski i odstawić na bok. 

kimchi, korea, kiszonka, kapusta pekinska, azja, azjatyckie, chilli, bernika, kulinaarmny pamietnik

Marchewkę pokroić w cienkie paseczki, rzepę obrać i pokroić w cienkie plasterki, następnie na ćwiartki. Dymkę posiekać. 


kimchi, korea, kiszonka, kapusta pekinska, azja, azjatyckie, chilli, bernika, kulinaarmny pamietnik

W garnuszku zagotować wodę z mąką ryżową oraz cukrem. Gotować przez 2 minuty do czasu, aż zmieni się w gęsty, ryżowy kleik. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
Czosnek bardzo drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, następnie dodać do przestudzonego kleiku razem z imbirem, sosem sojowym, paprykami i/lub chilli, sosem rybnym i bardzo dokładnie wymieszać. 


kimchi, korea, kiszonka, kapusta pekinska, azja, azjatyckie, chilli, bernika, kulinaarmny pamietnik

Włożyć warzywa czyli marchew, rzepę i dymkę. Wymieszać dokładnie. 


kimchi, korea, kiszonka, kapusta pekinska, azja, azjatyckie, chilli, bernika, kulinaarmny pamietnik

Całość pasty z warzywami dodać do kapusty pekińskiej i najlepiej rękami w rękawiczkach (ostra papryka może poparzyć ręce) lub za pomocą łyżki


kimchi, korea, kiszonka, kapusta pekinska, azja, azjatyckie, chilli, bernika, kulinaarmny pamietnik

dokładnie wymieszać kapustę z pastą. 


kimchi, korea, kiszonka, kapusta pekinska, azja, azjatyckie, chilli, bernika, kulinaarmny pamietnik

Gotowe kimchi przełożyć do pojemnika np słoika, przykryć pokrywką i zostawić na blacie w temperaturze pokojowej na 2-5 dni (im cieplej tym krócej) aby rozpoczął się proces fermentacji. 


kimchi, korea, kiszonka, kapusta pekinska, azja, azjatyckie, chilli, bernika, kulinaarmny pamietnik

Po 48 godzinach przebić do dna kapustę drewnianym patyczkiem, żeby uwolnić gazy. Można już spróbować kimchi. Jeśli uznamy że jest ok to zamknąć i włożyć do lodówki. Jednak pełen smak kimchi osiąga po 1-2 tygodniach trzymania w lodówce w zamknięciu. 


kimchi, korea, kiszonka, kapusta pekinska, azja, azjatyckie, chilli, bernika, kulinaarmny pamietnik


kimchi, korea, kiszonka, kapusta pekinska, azja, azjatyckie, chilli, bernika, kulinaarmny pamietnik

2 komentarze:

  1. A ten słoik w trakcie fermentacji zamknąć szczelnie czy tylko przykryć wieczkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Luźno przykryć pokrywką lub ściereczką. Nie należy szczelnie zamykać. Dopiero kiedy uznamy że kimchi jest gotowe wtedy zamykamy. Pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger