Skrzydełka KFC

Skrzydełka jak z KFC? Nic trudnego. Zapraszam na pyszne chrupiące skrzydełka, wg przepisu opublikowanego w „Chicago Tribune”, a ujawnionego przez siostrzeńca Haralda Sandersa w rozmowie z dziennikarzem gazety. Jeśli będziecie się trzymać tych kroków wyjdą wam idealne. I w czasie zamknięcia restauracji w tym fastfood możecie zrobić sami takie kurczaki bez wychodzenia z domu. I kwarantanna wam już nie jest straszna.  


kfc,skrzydelka,obiad,kurczak,kulinarny pamietnik,fastfood,

Skrzydełka KFC
  • skrzydełka (lub inne kawałki kurczaka np piersi)
  • maślanka
  • jajko
  • olej do smażenia
panierka:
  • 2 szklanki białej mąki
  • 2/3 łyżki soli
  • 1/2 łyżki tymianku
  • 3 i 1/2 łyżki bazylii
  • 1/3 łyżki oregano
  • 1 łyżka soli selerowej (niekoniecznie bo ciężko dostać)
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka sproszkowanej musztardy (to też można pominąć)
  • 4 łyżki papryki
  • 2 łyżki soli czosnkowej
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 3 łyżki białego pieprzu

W misce wymieszaj mąkę z ziołami i przyprawami. Wsypać do słoika i przechowywać szczelnie zamkniętą. Użyć do panierowania kawałków kurczaka. 

Skrzydełka umyć. Ze wszystkich odciąć lotki (nie będą używane), a każde skrzydełko przekroić w stawie na dwie części.
W osobnym naczyniu najlepiej misce wymieszać maślankę z jajkiem. Włożyć do niej kawałki skrzydełek i zostawić 30-60 minut.


kfc,skrzydelka,obiad,kurczak,kulinarny pamietnik,fastfood,

Wyciągnąć kurczaka na durszlak, pozwolić ociec nadmiarowi płynu. Do drugiej miski wsypać panierkę. 


kfc,skrzydelka,obiad,kurczak,kulinarny pamietnik,fastfood,

Każdy kawałek kurczaka zanurzyć, obtoczyć w mące z przyprawami tak, by pokryła go w całości, otrzepać z nadmiaru panierki. 


kfc,skrzydelka,obiad,kurczak,kulinarny pamietnik,fastfood,

Położyć kurczaka na kratce (może być ta z piekarnika) i zostawić na 20 minut.

Olej rozgrzać w głębokim rondlu do temperatury 176 stopni Celsjusza (temperaturę trzeba sprawdzić termometrem). Smażyć po 3-4 kawałki naraz, żeby nie przepełnić garnka i utrzymać temperaturę 176 C, aż kawałki będą miały złocisto-brązowy kolor, obracając tylko raz. 


kfc,skrzydelka,obiad,kurczak,kulinarny pamietnik,fastfood,

Usmażone przenieść na blaszkę pokrytą ręcznikami papierowymi. Smacznego!

kfc,skrzydelka,obiad,kurczak,kulinarny pamietnik,fastfood,

kfc,skrzydelka,obiad,kurczak,kulinarny pamietnik,fastfood,

2 komentarze:

  1. Widziałam jakiś czas temu ten twitt ze zdjęciem karteczki. Nawet mam zrzut ekranu 😉 Nie potraktowałam jednak poważnie tej receptury, a teraz widzę,że to był błąd. Dzisiaj robię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a widzisz, nie zawsze to co wygląda na fake nim jest, warto sprawdzić naocznie ;) pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger