Skrzydełka KFC
Skrzydełka jak z KFC? Nic trudnego. Zapraszam na pyszne chrupiące skrzydełka, wg przepisu opublikowanego w „Chicago Tribune”, a ujawnionego przez siostrzeńca Haralda Sandersa w rozmowie z dziennikarzem gazety. Jeśli będziecie się trzymać tych kroków wyjdą wam idealne. I w czasie zamknięcia restauracji w tym fastfood możecie zrobić sami takie kurczaki bez wychodzenia z domu. I kwarantanna wam już nie jest straszna.
Skrzydełka KFC
- skrzydełka (lub inne kawałki kurczaka np piersi)
- maślanka
- jajko
- olej do smażenia
- 2 szklanki białej mąki
- 2/3 łyżki soli
- 1/2 łyżki tymianku
- 3 i 1/2 łyżki bazylii
- 1/3 łyżki oregano
- 1 łyżka soli selerowej (niekoniecznie bo ciężko dostać)
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 1 łyżka sproszkowanej musztardy (to też można pominąć)
- 4 łyżki papryki
- 2 łyżki soli czosnkowej
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 3 łyżki białego pieprzu
W misce wymieszaj mąkę z ziołami i przyprawami. Wsypać do słoika i przechowywać szczelnie zamkniętą. Użyć do panierowania kawałków kurczaka.
Skrzydełka umyć. Ze wszystkich odciąć lotki (nie będą używane), a każde skrzydełko przekroić w stawie na dwie części.
W osobnym naczyniu najlepiej misce wymieszać maślankę z jajkiem. Włożyć do niej kawałki skrzydełek i zostawić 30-60 minut.
Wyciągnąć kurczaka na durszlak, pozwolić ociec nadmiarowi płynu. Do drugiej miski wsypać panierkę.
Każdy kawałek kurczaka zanurzyć, obtoczyć w mące z przyprawami tak, by pokryła go w całości, otrzepać z nadmiaru panierki.
Położyć kurczaka na kratce (może być ta z piekarnika) i zostawić na 20 minut.
Każdy kawałek kurczaka zanurzyć, obtoczyć w mące z przyprawami tak, by pokryła go w całości, otrzepać z nadmiaru panierki.
Położyć kurczaka na kratce (może być ta z piekarnika) i zostawić na 20 minut.
Olej rozgrzać w głębokim rondlu do temperatury 176 stopni Celsjusza (temperaturę trzeba sprawdzić termometrem). Smażyć po 3-4 kawałki naraz, żeby nie przepełnić garnka i utrzymać temperaturę 176 C, aż kawałki będą miały złocisto-brązowy kolor, obracając tylko raz.
Usmażone przenieść na blaszkę pokrytą ręcznikami papierowymi. Smacznego!
Usmażone przenieść na blaszkę pokrytą ręcznikami papierowymi. Smacznego!
Widziałam jakiś czas temu ten twitt ze zdjęciem karteczki. Nawet mam zrzut ekranu 😉 Nie potraktowałam jednak poważnie tej receptury, a teraz widzę,że to był błąd. Dzisiaj robię!
OdpowiedzUsuńa widzisz, nie zawsze to co wygląda na fake nim jest, warto sprawdzić naocznie ;) pozdrawiam.
UsuńA czy można upiec skrzydełka w piekarniku? Jeśli tak, to w jaki sposób?
OdpowiedzUsuńTa panierka mączna ma to do siebie że reaguje na połączenie z gorącym olejem i dzięki temu skrzydełka są chrupiące. Niestety ale w piekarniku tak się nie upieką. Musiałaby być zrobiona tradycyjnie czyli w jakiejś panierce z płatków kukurydzianych czy bułki tartej.
UsuńSame pyszności na tym blogu, polecę koleżance.
OdpowiedzUsuń