Chleb bananowo-cytrynowy

Jedno z naszych ulubionych, szybkich i prostych ciast. Chleb bananowy. Tym razem wersja cytrynowa. Za niego kocham Amerykę i ten kto go wymyślił był geniuszem. To ciasto można traktować nie tylko jako deser, ale także śniadanie. Idealnie smakuje z dżemem, nutellą czy nawet serkiem typu philadelfia. A najważniejsze, że to idealny sposób na miękkie i brązowe banany, których nie zdążyliśmy zjeść w porę. 


chleb, banana bread, banany, bananowy, ciasto, deser, sniadanie


Chleb bananowo-cytrynowy
  • 3 miękkie banany (około 400 g)
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (lub pekan)
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki miękkiego masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka z 1 cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
polewa:
  • trochę cukru pudru
  • trochę soku z cytryny


Banany obrać i umieścić w misce. Rozgnieść je widelcem z 3 łyżkami soku z cytryny. Piekarnik rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Keksówkę posmarować tłuszczem (masłem) i wysypać bułką tartą. Odłożyć na bok.
Masło roztopić i odstawić aż trochę przestygnie.
W dużej misce wymieszać mąkę, brązowy cukier, skórkę z cytryny, startą gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i posiekane orzechy.
W drugiej misce wymieszać jajka, stopione masło, ekstrakt waniliowy i puree bananowo-cytrynowe.
Wlać mokre składniki do suchych składniki i wymieszać. Nie trzeba mieszać zbyt mocno, wystarczy że się połączą.
Wlać ciasto do przygotowanej foremki i piec w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę lub do momentu, aż wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Zrobić polewę cytrynową. W zależności ile użyjecie cukru pudru i soku z cytryny to taką uzyskacie polewę, gęstszą lub bardziej przezroczystą. Ja zrobiłam lżejszą. Wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem. Ostudzone ciasto posmarować polewą. Można ozdobić plastrami cytryny. 
Źródło

chleb, banana bread, banany, bananowy, ciasto, deser, sniadanie

chleb, banana bread, banany, bananowy, ciasto, deser, sniadanie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger