Wiosenne udka z warzywami

Prosty jednogarnkowy obiad z piekarnika. Wiosenne warzywa, udka z kurczaka, przyprawy, całość skropiona dobrą oliwą smakową. Trzy proste kroki i mamy pyszny obiad bez dużego nakładu pracy. Udka przyprawić, warzywa pokroić, wszystko wymieszać i ułożyć w jednym naczyniu. Gotowe. Teraz można z kieliszkiem wina przy ciekawej lekturze poczekać aż się wszystko zrobi. Fajnie nie?


udka, warzywa, kurczak, obiad, zapiekanka, szparagi, ziemniaki, bernika, kulinarny pamietnik

Wiosenne udka z warzywami
  • udka z kurczaka (u mnie 3)
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • papryka słodka i ostra
  • czosnek (granulowany lub świeży)
  • zioła prowansalskie
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • ziemniaki
  • pomidorki koktajlowe ok 10 szt
  • szparagi
  • oliwa/olej czosnkowy


Ziemniaki umyć dokładnie, przekroić na pół lub ćwiartki. Cebule obrać, pokroić na ćwiartki, pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Udka z kurczaka przyprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i ziołami. Odstawić na min godzinę. 
Warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z olejem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pomiędzy warzywa włożyć udka. Całość skropić oliwą smakową. Naczynie przykryć folią aluminiową. 
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Wstawić naczynie do piekarnika i piec 45 minut. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końce. Gdy minie czas pieczenia zdjąć folię, a na górze ułożyć szparagi, całość skropić ponownie oliwą. Piec jeszcze 15 minut. Smacznego.


udka, warzywa, kurczak, obiad, zapiekanka, szparagi, ziemniaki, bernika, kulinarny pamietnik

udka, warzywa, kurczak, obiad, zapiekanka, szparagi, ziemniaki, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Danie prezentuje się przepysznie. Nie tylko zdrowe, ale również szybkie.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger