Serowo-jabłkowe usteczka

Nie ma chyba łatwiejszych jesiennych ciastek to usteczka. Potrzebnych jest dosłownie 5 składników, by zrobić wyjątkowe, pyszne i szybkie ciasteczka zarówno dla dzieci, niespodziewanych gości czy po prostu jesienną chandrę. W przygotowanie ciastek możecie zaangażować dzieci, będzie to dla nich świetna zabawa. A usteczka są pyszne, mówię Wam i znikają ekspresowo.  

ciastka, deser, jablka, ser, twarog, bernika, kulinarny pamietnik, ciasto


Serowo-jabłkowe usteczka
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g sera białego mielonego (twaróg)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 szt. jabłek
  • cukier puder


Do miski włożyć zmielony biały ser, przesianą mąkę, miękkie masło pokrojone na kawałki, cukier puder. Rękoma (lub za pomocą miksera) zagnieść miękkie ciasto, uformować kulę i włożyć w misce na pół godziny do lodówki, żeby się później lepiej wałkowało, inaczej będzie się mocno kleić do rąk i do blatu.
W międzyczasie jabłka obrać, pokroić na ósemki wycinając gniazda nasienne.

ciastka, deser, jablka, ser, twarog, bernika, kulinarny pamietnik, ciasto

Ciasto wyjąć z lodówki, przełożyć na blat lub stolnicę wysypaną mąką, pokroić na 4 części. 

ciastka, deser, jablka, ser, twarog, bernika, kulinarny pamietnik, ciasto

Następnie każdą część rozwałkować na cienki placek o grubości ok 3 mm podsypując cały czas mąką, żeby się nic nie kleiło. Za pomocą szklanki z ciasta (lub innego okrągłego naczynia) wycinać kółka. 

ciastka, deser, jablka, ser, twarog, bernika, kulinarny pamietnik, ciasto

Na brzegu każdego koła położyć część jabłka grubszym brzegiem na zewnątrz. Kółko ciasta złożyć na pół i przykryć jabłko. Zlepić na brzegach. 


ciastka, deser, jablka, ser, twarog, bernika, kulinarny pamietnik, ciasto

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni  przez ok 25-30 minut do zrumienienia (grzałka góra dół). W zależności od wielkości szklanki wychodzi ok. 40-50 “usteczek”. 


ciastka, deser, jablka, ser, twarog, bernika, kulinarny pamietnik, ciasto

Po wyjęciu z piekarnika ułożyć na talerzu posypać cukrem pudrem. 

ciastka, deser, jablka, ser, twarog, bernika, kulinarny pamietnik, ciasto


ciastka, deser, jablka, ser, twarog, bernika, kulinarny pamietnik, ciasto

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger