Makaron z pesto z awokado, suszonymi pomidorami i orzeszkami piniowymi


Po długiej przerwie wracam i to z fajnym mam nadzieję przepisem. Ten makaron skradł ostatnio moje serce. Jest pyszny i prosty w wykonaniu. Uwielbiam awokado, do tego chrupiące orzeszki i słone pomidory dają fajne połączenie. Dla każdego kto lubi włoską, prostą i szybką kuchnię to będzie strzał w dziesiątkę i inna alternatywa od makaronu z pesto czy z mięsem.


makaron, pesto, awokado, pinii, obiad, pasta, suszone pomidory, bernika, kulinarny pamietnik

Makaron z pesto z awokado, suszonymi pomidorami i orzeszkami piniowymi
  • 500 g makaronu linguine
  • 2 awokado
  • 80 g suszonych pomidorów
  • 40 g orzeszków piniowych
  • 20 g świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczka curry
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek 
  • sól morska do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Uprażyć orzeszki piniowe na suchej patelni aż nabiorą złotego koloru. Po uprażeniu odstawić na bok.
Do przygotowania pesto przekroić awokado na pół, usunąć pestki, wydrążyć miąższ i przełożyć go do naczynia, w którym będziemy miksować. Umyć bazylię. Ząbek czosnku obrać i grubo posiekać. Dodać do awokado. Wsypać curry. Wszystko zmiksować na puree, dolewając oliwę z oliwek. Doprawić do smaku sokiem z połowy cytryny, solą i pieprzem. 
Zagotować osoloną wodę. Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Odsączyć makaron.  
Suszone pomidory pokroić na kawałeczki. 2/3 z nich połączyć z pesto. Makaron wymieszać w misce z pesto. Porcje wyłożyć na talerze, posypać orzeszkami piniowymi i pozostałą częścią suszonych pomidorów.


makaron, pesto, awokado, pinii, obiad, pasta, suszone pomidory, bernika, kulinarny pamietnik


makaron, pesto, awokado, pinii, obiad, pasta, suszone pomidory, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Dziekuje za przepis. Wczoraj zrobiłam na kolacje, makaron jest przepyszny. Pozdrawiam Inga. Będę częściej wpadać po przepisy.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger