Pieczony kalafior na indyjską nutę

Polacy kochają kalafiora ale głównie smażony pod bułką tartą. A czy może smakować on inaczej, może nie lepiej ale ciekawiej, intensywniej? Tak. Wystarczy go posmarować ciekawą, egzotyczna, czy wschodnia mieszanką przypraw. Ja użyłam curry, kuminu i papryki. Wyszedł piękny, smaczny i niecodzienny dodatek do obiadu. Polecam czasami poeksperymentować w kuchni. 

bernika, kulinarny pamietnik, kalafior, obiad, curry, indie, kumin


Pieczony kalafior na indyjską nutę 
  • 1 kalafior
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz


Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Składniki na marynatę wymieszać ze sobą.  Kalafiora obrać z liści, głąba odciąć ale tylko z wierzchu. Nie wycinamy go, bo inaczej kalafior nam się rozleci podczas pieczenia.  
Kalafiora dokładnie posmarować mieszanką przypraw, z zewnątrz i od ośrodka na tyle ile się da.  Następnie włożyć do  naczynia żaroodpornego i do piekarnika. Piec duży kalafior 60 min, taki mniejszy jak mój ok 40-45 minut.
Można go wcześniej podgotować, ale to już nie ten sam smak. 
bernika, kulinarny pamietnik, kalafior, obiad, curry, indie, kumin

12 komentarzy:

  1. Lubię - wczoraj piekłam ale w innej marynacie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zostałam zaproszona do Ciebie na grupie Kobiety Blogerki i oniemiałam z zachwytu :)
    Jako plastyk, estetka... żarełko kocham najpierw oczami i... zakochałam się w twoich zdjęciach kulinarnych.
    Fotografia produktowa to moja pięta achillesowa.
    Natomiast pomysł na kalafiora wykorzystam, i to jeszcze dziś :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy trzeba piec pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, piekł się w tym naczyniu co widać, a ono nie ma pokrywki.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger