Pieczony kalafior na indyjską nutę
Polacy kochają kalafiora ale głównie smażony pod bułką tartą. A czy może smakować on inaczej, może nie lepiej ale ciekawiej, intensywniej? Tak. Wystarczy go posmarować ciekawą, egzotyczna, czy wschodnia mieszanką przypraw. Ja użyłam curry, kuminu i papryki. Wyszedł piękny, smaczny i niecodzienny dodatek do obiadu. Polecam czasami poeksperymentować w kuchni.
Pieczony kalafior na indyjską nutę
- 1 kalafior
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka keczupu
- 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki chilli
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki curry
- ½ łyżeczki kurkumy
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Składniki na marynatę wymieszać ze sobą. Kalafiora obrać z liści, głąba odciąć ale tylko z wierzchu. Nie wycinamy go, bo inaczej kalafior nam się rozleci podczas pieczenia.
Kalafiora dokładnie posmarować mieszanką przypraw, z zewnątrz i od ośrodka na tyle ile się da. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego i do piekarnika. Piec duży kalafior 60 min, taki mniejszy jak mój ok 40-45 minut.
Można go wcześniej podgotować, ale to już nie ten sam smak.
musze zrobic :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie :) pozdrawiam
Usuńmega apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńdziękuje :) pozdrawiam.
UsuńLubię - wczoraj piekłam ale w innej marynacie :)
OdpowiedzUsuńa jak to była marynata?
UsuńZ dodatkiem masła orzechowego i przypraw ;)
UsuńZostałam zaproszona do Ciebie na grupie Kobiety Blogerki i oniemiałam z zachwytu :)
OdpowiedzUsuńJako plastyk, estetka... żarełko kocham najpierw oczami i... zakochałam się w twoich zdjęciach kulinarnych.
Fotografia produktowa to moja pięta achillesowa.
Natomiast pomysł na kalafiora wykorzystam, i to jeszcze dziś :)
Pozdrawiam
Dodałam do obserwacji, bo wrócę ;)
Usuńsuper, ciesze się pozdrawiam.
UsuńCzy trzeba piec pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńNie, piekł się w tym naczyniu co widać, a ono nie ma pokrywki.
Usuń