Łopatka z sosem cygańskim

Ostatnio pokochałam gotowanie w piekarniku, a właściwie przygotowywanie w nim obiadów. Dlaczego? Bo nowy piekarnik wykonuje ze mnie 50 % pracy. Nie muszę pilnować czasu, ani temperatury. Po prostu nagrzewam w opcji ekspresowej, bo ta funkcja pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze, czyli czas nagrzania do 180 stopni to ok 7 minut. A potem samo się piecze, dzwoni kiedy jest gotowe i studzi potrawę, bo w sumie nie muszę jej przecież wyciągać. Kolejny obiad z mojego nowego piekarnika Electrolux EOE7P31X to łopatka w sosie cygańskim Zapraszam.  


lopatka, cygansku, pieczarki, papryka, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Łopatka z sosem cygańskim
  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona (może być konserwowa)
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • olej rzepakowy
  • czosnek granulowany
sos:
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka octu
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej


Pieczarki umyć, pokroić w plastry, cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Łopatkę pokroić albo w kostkę albo plastry albo duże, grube słupki. Mięso przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i odstawić na godzinę. 
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Mięso przykryć pieczarkami, cebulą, i papryką. 
Przygotować sos: wymieszać składniki sosu ze sobą. Dodać posiekany drobno czosnek, wymieszać. Sosem zalać mięso i warzywa. 



Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika na 60 min.





 Gotowe posypać natką pietruszki i podać z ryżem i surówką. 

lopatka, cygansku, pieczarki, papryka, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


Ten piekarnik spełnia wszystkie moje oczekiwania. W końcu mam taki który jest łatwy w obsłudze i mimo że elektroniczny to bardzo intuicyjny. Nowoczesny, elegancki ale jednocześnie minimalistyczny w wyglądzie. Idealnie komponuje się z każdym wnętrzem. 
Posiada sporo funkcji dzięki czemu można każdorazowo dobrać odpowiedni tryb do potrzeb przygotowania dania: 
  • grzałka górna dolna 
  • grzałka dolna
  • grill
  • szybki grill 
  • grill turbo 
  • termoobieg
  • termoobieg wilgotny 
  • termoobieg niska temperatura (wolne gotowanie) 
  • pizza
  • rozmrażanie
  • utrzymywanie ciepła

    Bardzo szybko się nagrzewa, więc nie traci się niepotrzebnie czasu, można go zagospodarować w lepszy sposób Jest energooszczędny, więc i zużycie energii na nagrzanie piekarnika jest niewielkie. Aby uzyskać temperaturę 180 st. wystarczy 8 minut. W sumie aż o 40% można skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze.
    Funkcja Even Cooking to stały obieg gorącego powietrza, gwarantujący równomierny rozkład temperatury. W takich warunkach potrawy mogą być pieczone w niższej nawet o 20% temperaturze w porównaniu do piekarników tradycyjnych, co umożliwia oszczędność czasu i energii.
    Zimna szyba, co ma znaczenie szczególnie gdy posiadamy dzieci i gdy one tego piekarnika mogą dosięgnąć. Dzięki takiej szybie mimo bardzo wysokiej temperatury w środku nie są w stanie się poparzyć. 
    Łatwy w utrzymaniu czystości dzięki pyrolizie. Czyszczenie piekarnika przestało być zmorą, hamującą kulinarne zapędy. W procesie pyrolizy piekarnik spala w temperaturze 500 °C tłuszcz i zanieczyszczenia na drobny pył, który wystarczy usunąć ściereczką. Pozwala to utrzymać idealną czystość komory bez szorowania i używania detergentów.
    W wyposażeniu znajduje się jeszcze termosonda ale jej nie zdążyłam jeszcze przetestować. 
    Podsumowując, po kilkukrotnym już jego użyciu i miesiącu testowania jest z niego bardzo zadowolona. Mam nadzieję, że będzie mi długo służył.

    Tekst we współpracy z Electrolux. 

    4 komentarze:

    1. Robiłam kiedyś bigos po cygańsku, ale ten przepis jest trochę inny i chętnie go wypróbuje. Pozdrawiam Karolina.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. koniecznie, bo warto. danie jest pyszne. pozdrawiam.

        Usuń

    Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger