Pizza bianca z gorgonzolą, gruszką i boczkiem
Tydzień temu weekend spędziłam w Warszawie na konkursie Mistrzowie domowych wypieków. Jednym z zadań było przygotowanie pizzy. Ja zdecydowałam się na zrobienie pizzy bianca (bo sos był biały na śmietanie, a nie tradycyjne pomidorowy). Smak pizzy był wytrawny, od połączenia gruszki, która oddała swoją słodycz, gorgonzoli, która dała lekko ostry i wyraźny smak sera, boczku jako dodatek mięsny chrupiący. A po upieczeniu na koniec wszystko posypałam świeżą rukolą. Efekt - była pyszna.
Użyłam mąki typ 00 od Bosko-Włosko, bo to mąką jakiej używa się do pizzy we Włoszech. Oczywiście jeśli nie macie możecie użyć mąki tortowej 450. Im mniejszy typ tym lepsza mąka do pizzy.
Pizza bianca z gorgonzolą, gruszką i boczkiem
ciasto:
- 10 g drożdży świeżych
- 120 ml ciepłej wody
- szczypta cukru
- 200 g mąki typ 00 (jak nie macie to typ 450)
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- dodatkowo mąka do podsypania
- gorgonzola
- gruszka
- 3 łyżki śmietany kwaśnej
- kulka mozzarelli
- cienkie plasterki boczku surowego
- rukola
- oregano
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie ser parmezan albo np bursztyn
Drożdże wsypać do miseczki, dodać szczyptę cukru, wlać ciepłą wody, wymieszać i odstawić na chwilę aż zaczną pracować, ok 5 minut. Do miski wsypać mąkę, łyżkę oregano i sól. Dodać oliwę. Dodawać rozpuszczone drożdże z wodę. Wymieszać. Przełożyć na blat i ugniatać rękami, czyli złożyć na pół nacisnąć powierzchnią dłoni, znowu złożyć na pół i nacisnąć i tak ok 50 razy. Chodzi o to, że w robocie włókna glutenu się rozpadną, jeśli ciasto za mocno się rozgrzeje i wtedy nie wyrośnie. Ugniatanie ręką temu zapobiegnie, dlatego lepiej robić to rękoma. Gotowe ułożyć na omączonym blacie, przykryć miską w której się wyrastało i odstawić aż podwoi swoją objętość w temperaturze pokojowej najlepiej 24 C. (ok 30-60 min).
Po wyrośnięciu.
Po wyrośnięciu.
Jeśli używamy kamienia do pieczenia to włożyć go do piekarnika i nagrzać do 230 C. Jeśli pieczemy tradycyjnie to nastawić piekarnik na temp max np 250 C z blachą w środku.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószoną lekko mąką stolnicę. Ciasto rozciągnąć na pizze.
*
Uformować okrąg. Najlepiej ułożyć na blaszce do pieczenia pizzy albo papierze do pieczenia wysmarowanym olejem. Garść rukoli drobno posiekać, wymieszać w miseczce ze śmietaną. Gruszkę pokroić na cienkie plasterki, gorgonzolę na kawałki.
*
Uformować okrąg. Najlepiej ułożyć na blaszce do pieczenia pizzy albo papierze do pieczenia wysmarowanym olejem. Garść rukoli drobno posiekać, wymieszać w miseczce ze śmietaną. Gruszkę pokroić na cienkie plasterki, gorgonzolę na kawałki.
Wierzch ciasta posmarować śmietaną z rukolą. Na wierzchu położyć plasterki gruszki, porwać mozzarellę, ułożyć kawałki gorgonzoli i plasterki boczku.
*
*
Pizze przełożyć na kamień w piekarniku lub włożyć do piekarnika na najniższą półkę na rozgrzaną blachę i piec ok 10 min.
Wyjąć, zdjąć z blaszki lub papieru, ułożyć na talerzu, posypać rukolą i pokroić. Można jeszcze posypać wiórkami twardego sera np parmezanu albo polskiego bursztyn.
*zdjęcie z konkursu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz