Zupa gulaszowa z wolnowaru

Wolnowar to najlepsza rzecz pod słońcem jeśli nie chcemy marnować czasu na stanie przy garach przy daniach, które wymagają naszej uwagi, jak np zupa gulaszowa. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki razem do garnka, włączyć i zapomnieć o tym na kilka godzin. Tak zrobiłam właśnie zupę gulaszową. Sycącą, rozgrzewającą i prostą. Idealny obiad na 2 dni.


zupa, gulasz, wolnowar, crocpot, jedzenie, obiad, wieprzowina, obiad, bernika kulinarny pamietnik

Zupa gulaszowa z wolnowaru
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka czerwona świeża  
  • marchew
  • 1,5 l wody 
  • łyżka smalcu
  • 6 ziemniaków
  • łyżeczka kminku 
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • łyżka czerwonej węgierskiej wędzonej papryki 
  • 1-2 łyżki węgierskiej pasty paprykowej ostrej
  • puszka pomidorów krojonych
  • ½ kieliszka czerwonego wina wytrawnego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Na wolnowar. 
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w średnią kostkę. Cebule i czosnek pokroić drobno w kostkę. Ziemniaki, marchew umyć i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę. 
W garnku (jeśli jest to wolnowar w którym  można gotować to zrobić to w nim, jeśli nie to w innym z grubym dnem) rozgrzać smalec, wrzucić mięso, obsmażyć ze wszystkich stron, dodać cebulę, czosnek, posypać solą i pieprzem. Całość przełożyć do wolnowaru. Zalać wodą, dodać ziemniaki, marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę wędzoną, pomidory. Ustawić na LOW na 6 h lub HIGH na 3 h. Po tym czasie dodać pastę paprykową i paprykę pokrojoną w kostkę, wymieszać. Gotować na low jeszcze 2 h a na high 1 godzinę. Gdy zupa gotowa to sprawdzić jej smak, jeśli trzeba to doprawić pieprzem, solą, ewentualnie słodką lub ostrą papryką, albo dodać więcej pasty paprykowej. Na talerzu zupę posypać posiekaną natką pietruszki. Podać z pieczywem. 

W garnku. 
Jeśli nie mamy wolnowaru to wszystko zrobić tak samo tylko w tradycyjnym garnku, zachowując kolejność dodawania składników. Najpierw obsmażyć mięso z cebulą i czosnkiem, marchewką, wlać wodę, wino, dodać przyprawy, gotować na małym ogniu  przez  ok 1,5 h, następnie dodać ziemniaki i paprykę, gotować jeszcze 20-30 minut, doprawić. Podać z pieczywem. 

zupa, gulasz, wolnowar, crocpot, jedzenie, obiad, wieprzowina, obiad, bernika kulinarny pamietnik

zupa, gulasz, wolnowar, crocpot, jedzenie, obiad, wieprzowina, obiad, bernika kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger