Pieczeń rzymska jajkiem w cieście francuskim

Święta wielkanocne to jajka, a jak jajka to i pieczeń. Proponuję pieczeń rzymską nadziewaną jajkami. Dodatkowo opasaną ciastem francuskim. Co myślicie o  podaniu rodzinie takiego obiadu? Piękny, kolorowy, łatwy i elegancki. Zapraszam.

pieczen, rzymska, jajko, wielkanoc, mieso, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik


Pieczeń rzymska z jajkiem w cieście francuskim 
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 3-4 jajka do nadziania
  • 1 jajko 
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • mleko
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka musztardy Dijon
  • natka pietruszki 
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 2 łyżeczki tymianku otartego
  • 2 łyżeczki papryki (słodka i ostra)
  • jajko do posmarowania



3-4 jajka ugotować na twardo, obrać. 
Bułkę tartą zalać mlekiem, poczekać aż wchłonie mleko i wymieszać. Cebulę drobno posiekać. Mięso w misce wymieszać z jajkiem, cebulą, przyciśniętym czosnkiem, posiekaną natką, wyrobić, dodać bułkę, musztardę, przyprawy, zioła i dokładnie wyrobić. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na środku ułożyć obrane jajka, jedno za drugim. Zamknąć je dokładnie w cieście, tworząc ładny owalny kształt. Ciasto francuskie pokroić w paski. Paski ciasta ułożyć na mięsie, a ich końcówki zawinąć pod spód mięsa. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 50 min. Zostawić w naczyniu do ostygnięcia. Idealne na ciepło i zimno.

pieczen, rzymska, jajko, wielkanoc, mieso, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik

pieczen, rzymska, jajko, wielkanoc, mieso, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik

1 komentarz:

  1. ja co roku robię na świeta wielkanocne pieczeń rzymską , fajna opcja z ciastem francuskim

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger