Pieczeń rzymska jajkiem w cieście francuskim
Święta wielkanocne to jajka, a jak jajka to i pieczeń. Proponuję pieczeń rzymską nadziewaną jajkami. Dodatkowo opasaną ciastem francuskim. Co myślicie o podaniu rodzinie takiego obiadu? Piękny, kolorowy, łatwy i elegancki. Zapraszam.
Pieczeń rzymska z jajkiem w cieście francuskim
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 3-4 jajka do nadziania
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- mleko
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka musztardy Dijon
- natka pietruszki
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 2 łyżeczki tymianku otartego
- 2 łyżeczki papryki (słodka i ostra)
- jajko do posmarowania
3-4 jajka ugotować na twardo, obrać.
Bułkę tartą zalać mlekiem, poczekać aż wchłonie mleko i wymieszać. Cebulę drobno posiekać. Mięso w misce wymieszać z jajkiem, cebulą, przyciśniętym czosnkiem, posiekaną natką, wyrobić, dodać bułkę, musztardę, przyprawy, zioła i dokładnie wyrobić. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na środku ułożyć obrane jajka, jedno za drugim. Zamknąć je dokładnie w cieście, tworząc ładny owalny kształt. Ciasto francuskie pokroić w paski. Paski ciasta ułożyć na mięsie, a ich końcówki zawinąć pod spód mięsa. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 50 min. Zostawić w naczyniu do ostygnięcia. Idealne na ciepło i zimno.
ja co roku robię na świeta wielkanocne pieczeń rzymską , fajna opcja z ciastem francuskim
OdpowiedzUsuń