Zupa chrzanowa na białej kiełbasie

Zupa chrzanowa z domowym chrzanem to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Jest prosta do przygotowania, bo gotuje się ją wywarze z białej kiełbasy, którą i tak musicie ugotować do śniadania, więc warto tak ją ugotować by potem móc zrobić właśnie tę zupę. Polecam. Palce lizać.

chrzan, zupa, Wielkanoc, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


Zupa chrzanowa na białej kiełbasie
  • 1,5 l bulionu warzywnego (ewentualnie rosołu drobiowego) 
  • 500 g białej kiełbasy 
  • liść laurowy
  • 3 szt. ziela angielskiego 
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • 2-3 łyżki startego chrzanu lub chrzanu ze słoiczka jeśli wolimy łagodniejszą zupę
  • 250 ml śmietany kwaśnej 18% do zup 
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ziemniaki
  • jajka ugotowane na twardo
  • czarnuszka
  • natka pietruszki



Do garnka wlać bulion. Włożyć białą kiełbasę, obraną cebulę, ząbek czosnku, ziele angielskie, liść laurowy (można dodać boczek lub kości wędzone). Zagotować, a następnie gotować na małym ogniu ok 30 min. W międzyczasie ziemniaki ugotować osobno w garnku. 
Wyjąć kiełbasę z wywaru, odłożyć na bok do ostygnięcia, pokroić na plasterki. 
Zupę przecedzić. Do zupy dodać świeży starty chrzan lub ze słoiczka (ilość - według uznania), zabielić śmietaną. Przyprawić zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem, majerankiem (wg smaku). Lekko podgrzać, uważać żeby zupa nam się nie zagotowała, a śmietana nie zważyła. Zdjąć z ognia i rozlać na talerze. Do każdego talerza włożyć porcje pokrojonej białej kiełbasy, jajko pokrojone na pół, posypać czarnuszką i natką pietruszki. Osobno w miseczce podać potłuczone ziemniaki. 

chrzan, zupa, Wielkanoc, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

chrzan, zupa, Wielkanoc, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger