Spaghetti z cukinii w sosie pomidorowym

Jakiś czas temu za namową koleżanki kupiłam małe urządzenie, nietypowy obierak o nazwie spiralizer. Jest to bardzo fajny gadżet, który można znaleźć już w sieci za kilkanaście złotych, a za to mieć mega frajdę w tworzeniu nowych dań. W szczególności fajnie sprawdza się przy warzywach jak cukinia, ogórek, czy marchew. Makaron warzywny, który uzyskamy przy jego pomocy, przypomina spaghetti. Pokochacie to urządzenie jak ja. Do pierwszego swojego dania wykorzystałam cukinie, by przygotować spaghetti, ale zamiast makaronu do sosu pomidorowego użyłam właśnie spaghetti z cukinii i tak mi smakowało, że wstyd się przyznać ale to danie w tym tygodniu jadłam już 4 razy. Smacznego.


spaghetti, cukinia, pomidory, dieta, wege, wegetarianskie, bernika, kulinarny pamietnik

Spaghetti z cukinii w sosie pomidorowym
  • 2 cukinie
  • 300 ml passaty pomidorowej lub puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka papryki
  • oregano
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy


Cebule pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodać cebulę, zeszklić. Następnie wlać passatę lub dodać pomidory. Dusić na małym ogniu. Dodać czosnek i przyprawy. Jeśli dodaliśmy pomidory z puszki to polecam sos zmiksować blenderem, dzięki czemu będzie bardziej jednolity i uzyska się więcej smaku. 
Cukinie zetrzeć na paski jak spaghetti za pomocą spiralizera. Wrzucić do wrzątku na 2 minuty. Odcedzić. Następnie dodać do sosu, dokładnie wymieszać. Gotować w sosie około minuty. Smacznego. 

spaghetti, cukinia, pomidory, dieta, wege, wegetarianskie, bernika, kulinarny pamietnik

spaghetti, cukinia, pomidory, dieta, wege, wegetarianskie, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Jestem na diecie, więc to przepis dla mnie. Musze zrobić koniecznie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger