Ananas w cieście z kokosem

Ananas jest owocem który codziennie rano ląduje w moim śniadaniu razem z jogurtem i płatkami. To jeden z moich ulubionych owoców. Jednak tym razem przez pomyłkę kupiłam 2, więc postanowiłam spożytkować jednego inaczej niż tylko do płatków. I tak na deser mieliśmy ananasa w cieście, a że ananas kocha kokos to z połączenia wyszła iście karaibska uczta. Brakowało tylko drinka z rumem. Polecam. 

ananas, ciasto, deser, kokos, dla dzieci, slodkie, bernika, przekaska, podwieczorek, kulinarny pamietnik, racuchy, placki

Ananas w cieście z kokosem
  • 1 świeży ananas
  • 120 g mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka (i kilka łyżek jeśli ciasto jest zbyt gęste)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania


Ananasa pokroić na plastry około centymetra, każdy plaster obrać ze skóry, wyciąć twardy środek. Odkrawamy skórę z góry na dół. 
W misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki ciasta. Jeśli będzie za gęste dodać  jeszcze jedną czy  dwie łyżki mleka.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Ananasa można smażyć albo w całych krążkach albo pokrojone plastry na pół. Kawałki ananasa zamoczyć dokładnie w cieście, tak by je całkowicie oblepiło (można pomóc sobie palcami), włożyć do rozgrzanego oleju i smażyć na złoty kolor z każdej strony.
Wyjąć na papierowy ręcznik by ociekły z tłuszczu, następnie posypać cukrem pudrem. 

ananas, ciasto, deser, kokos, dla dzieci, slodkie, bernika, przekaska, podwieczorek, kulinarny pamietnik, racuchy, placki

ananas, ciasto, deser, kokos, dla dzieci, slodkie, bernika, przekaska, podwieczorek, kulinarny pamietnik, racuchy, placki

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger