Prażonki/duszonki z wolnowaru

To była zachcianka mojego męża. Mimo że to nie sezon na prażone, pieczone czy duszone z kociołka, on zażyczył ich sobie teraz na przednówku wiosny z wolnowaru. Cóż, sama dawno już chciałam wykorzystać wolnowar do ich przygotowania, teraz była świetna okazja. Naładowaliśmy cały 6,5 l garnek i wstawiliśmy na noc na 10 h. Rano obudził nas nieziemski zapach, a po otwarciu i spróbowaniu smak nas nie zawiódł. Co prawda brak było aromatu ognia, ogniska, ale i tak było pysznie.
Proporcje pozostawiam wam, to zależy ile robicie, na ile osób, jaki duży garnek, z jakich składników. Moje prażone są typowe śląskie, bez marchewki i buraków, tylko ziemniaki i wędlina. Polecam.  


prazonki, duszonki, prazone, bernika, ziemniaki, zapiekanka, wolnowar, kulinarny pamietnik

Prażonki/duszonki z wolnowaru
  • ziemniaki
  • 2-3 cebule
  • kiełbasa np śląska, toruńska
  • boczek surowy wędzony
  • ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 5 szt. liści laurowych
  • ziele angielskie
  • liście kapusty
  • swojski domowy smalec ze skwarkami (lub olej albo smalec ze sklepu)



Ile czego państwo użyjecie zależy od was, proporcję pozostawiam wam.
Ziemniaki umyć, pokroić w talarki, cebule pokroić w piórka. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Czosnek posiekać drobno w kosteczkę.

Dno wolnowaru wyłożyć liśćmi kapusty, dodać 2 łyżeczki smalcu. Na to układać warstwami aż po samą pokrywkę kolejno ziemniaki, cebulę, czosnek, wędlinę (kiełbasa +boczek).




Można pomiędzy wkładać po łyżeczce smalcu np swojskiego domowego, żeby danie było lepiej okraszone, tłuściejsze. Każdą warstwę ziemniaków doprawić solą, pieprzem, majerankiem, zielem angielskim. Pomiędzy wrzucić kilka liści laurowych. Na wierzchu powinny być ziemniaki, które należy przykryć również liśćmi kapusty, jesli macie. Ja nie mialam niestety.



Zamknąć wolnowar, ustawić na low na 10 h. 

prazonki, duszonki, prazone, bernika, ziemniaki, zapiekanka, wolnowar, kulinarny pamietnik

prazonki, duszonki, prazone, bernika, ziemniaki, zapiekanka, wolnowar, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger