Gwiazda makowa

Jeśli nie chcecie robić rolady makowej czy strucli z makiem to możecie zrobić coś zdecydowanie prostszego, szybszego i coś co wam na pewno wyjdzie i zachwyci gości, bo makowa gwiazda to bożonarodzeniowy hit. To co przygotowujemy ją razem? Niech zagości na naszym świątecznym stole. 


mak, drozdze, ciasto, gwiazda, bernika, wigilia, kulinarny pamietnik


Gwiazda makowa 

ciasto:
  • 500 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki masła
  • jajko
  • 2 żółtka
masa makowa:
  • 1/2 kg suchego maku
  • 50 g masła
  • 170 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g rodzynków
  • 100 g płatków migdałowych
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g orzechów
  • aromat migdałowy
dodatkowo:
  • jajko do posmarowania wierzchu



Masa makowa: Mak zalać wodą. Odstawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości (uważając żeby się nie przypalił) przez około 20-25 minut. Odsączyć i zmielić 2-krotnie. Jeśli użyjemy gotowego, kupionego maku mielonego to wystarczy zalać go wrzątkiem i wystudzić. Następnie dokładnie osączyć na sicie z nadmiaru wody. Odstawić mak na 10-15 minut, żeby pozbył się wody. 
Masło stopić w garnuszku razem z cukrem i miodem. Gorące dodać do maku razem z bakaliami i aromatem migdałowym. Wymieszać i odstawić, żeby bakalie zmiękły a masa nabrała smaku. (Masy wyjdzie na dwie gwiazdy).
Czas na ciasto. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, ciepłe mleko i 150 g mąki. Rozczyn wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Jajko i żółtka utrzeć do białości z pozostałym cukrem. Masło roztopić, odstawić na chwile żeby przestygło. Do utartych jajek dodać masło, rozczyn i resztę mąki. Wyrobić ciasto np mikserem i odstawić je pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
Zawijanie. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Przygotować tortownicę. Dno i boki posmarować masłem i wykleić papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą część rozwałkować na tej samej wielkości okrągłe placki. Na dużej, płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczeniem układać naprzemiennie placki i masę makową, zaczynając i kończąc plackiem. Na środku ciasta postawić szklankę. 


Zrobić nacięcia od szklanki do brzegu, tak by powstało 16 części. Teraz pozostaje już tylko uformować gwiazdę. W tym celu wziąć do dłoni dwa nacięte końce, znajdujące się tuż koło siebie i wywinąć na zewnątrz od siebie. Tak samo postąpić z pozostałymi końcami.


Uformowaną gwiazdę odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować ją roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez 35-40 minut do ładnego zarumienienia. Upieczoną gwiazdę wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 


mak, drozdze, ciasto, gwiazda, bernika, wigilia, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Też piekłam niedawno drożdżową gwiazdę (tylko z innym nadzieniem) i muszę przyznać, że to ciasto prezentuje się wyjątkowo pięknie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger