Gęś w piernikowym sosie

Jeśli lubicie gęsi na święta tak jak ja to ten pomysł powinien wam przypaść do gustu. To gęś w piernikowym sosie z powidłami. To taki mój mały ekstrawagancki pomysł  na to jak urozmaicić nasze tradycyjne danie. Pierniczki czekoladowe i gęś, fajne i zaskakujące połączenie prawda? 

ges, swieta, piernik, obiad, boze narodzenia, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Gęś w piernikowym sosie
  • gęś (najlepiej owsiana) ok 3 kg
  • główka czosnku
  • 3 łyżki soli
  • łyżka pieprzu
  • ok. 1/2 słoika powideł śliwkowych 
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 6 szt pierniczków czekoladowych Katarzynki
  • sok z 1 pomarańczy


Gęś świeżą marynujemy na 2 dni przed podaniem. Używamy do tego dużo czosnku przeciśniętego przez praskę wymieszanego z solą i pieprzem. Mieszaniną nacieramy całą gęś od środka i na zewnątrz i odstawiamy w chłodne miejsce 24 h, można nawet na 48 h. Następnie gęś wkładamy do brytfanki do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy przez ½ h, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy przez kolejne 1,5 h. W połowie pieczenia odwracamy na drugą stronę.
Z sosu mięsnego, który się wytworzył podczas pieczenia, zrobić piernikowy sos. Część tego co wytopiło się z gęsi przelać do garnuszka, porcjami dodawać do niego powidła, a następnie wino, cały czas mieszając, gotować na małym ogniu kilka minut. Pierniczki zmiksować, rozkruszyć na miazgę, dodać do sosu. Całość zagotować, na koniec sos zblendować, dodać sok z pomarańczy do smaku, wymieszać. Upieczoną gęś pokroić na porcje, póki jest gorąca. Podać z piernikowym sosem z powideł i kluseczkami. 

ges, swieta, piernik, obiad, boze narodzenia, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger