Zupa tajska z warzywami i kurczakiem

Święta, święta i po świętach.. zostały tylko nadmierne kilogramy.. dlatego po tym świątecznym przejedzeniu proponuję szybką, prostą i lekką zupa tajską z kurczakiem, warzywami i oczywiście mleczkiem kokosowym. Zupa jest słodko kwaśna i do tego pikantna. Pysznie rozgrzewa i dodaje lekkości. Zdecydowanie lepiej nam się będzie trawiła niż świąteczne specjały. 

zupa, kurczak, curry, tajska, mleczko kokosowe, bernika, kulinarny pamietnik

Zupa tajska z warzywami i kurczakiem
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 niewielka podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 średnie lub 1 duża marchewka
  • 2-4 łyżki czerwonej pasty curry (wg smaku)
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 1,25 l bulionu z kurczaka
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 4 liście kaffir limonki 
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • ok 8 szt pieczarek 
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka różyczek kalafiora
  • mała paczka makaronu sojowego
  • sok z 1/2 z limonki
  • 1 łyżeczka sosu sriracha (wg smaku)
  • posiekana kolendra lub natka


Cebulę posiekać w kostkę, marchew obrać i pokroić na talarki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na plasterki. 
W garnku podgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać kurczaka, obsmażyć go na brązowo z obu stron. Wyjąć i przełożyć na talerz. 
Dodać do garnka łyżkę oleju, podgrzać. Wrzucić cebulę i marchewkę, smażyć 3 minuty. Dodać pastę curry (wg smaku, zależy od ostrości jaką się lubi), imbir, czosnek i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać kurczaka, a następnie wlać bulion (rosół) z kurczaka, mleko kokosowe, dodać sos sojowy, sos rybny, kurkumę, liście limonki kaffir, brązowy cukier, bazylię, sól i pieprz. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie zredukować temperaturę i delikatnie gotować na wolnym ogniu przez 15 minut lub do momentu, aż kurczak będzie wystarczająco miękki, by łatwo uległ rozdrobnieniu.
Wyjąć kurczaka z zupy i odstawić żeby ostygł, potem posiekać na kawałki (drobne paski jak strzępy). W międzyczasie do garnka dodać grzyby, paprykę, kalafior i makaron ryżowy lub sojowy. Gotować na małym ogniu około 5 minut. Dodać posiekanego kurczaka, kolendrę/natkę, doprawić sokiem z limonki i sosem sriracha. Zupa ma być ostro-słodko-kwaśna.

zupa, kurczak, curry, tajska, mleczko kokosowe, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger