Kaczka pieczona w wolnowarze

Kaczka jest u nas od święta, ale czasami też bez specjalnej okazji. Ostatnio kupiłam ją po to by wypróbować jak wychodzi pieczona w wolnowarze. I wychodzi dobrze. Była miękka, delikatna i ładnie przyrumieniona. Idealna. I nie musiałam ją po raz pierwszy w ogóle pilnować. I to duży plus.

wolnowar,kaczka, bernika,kulinarny pamietnik, obiad, slowcooker

Kaczka pieczona w wolnowarze
  • kaczka barbie ok 1,7 kg do 2 kg 
  • sól
  • pieprz
  • 5-6 ząbków czosnku


Świeżą kaczkę dzień przed pieczeniem zamarynować. Wymieszać razem sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Tą masą natrzeć całą kaczkę od środka i od zewnątrz i odstawić do lodówki na całą noc lub nawet na 24 h. 
Następnie kaczkę włożyć do wolnowaru i wlać odrobinę wody na dno. Przykryć i piec na LOW przez 6h. Kaczka w trakcie pieczenia pozbywa się tłuszczu, wytopi go z siebie, a dodatkowo z wytopionego tłuszczu i wody powstanie pyszny, naturalny sos. W połowie pieczenia odwrócić kaczkę na drugą stronę. Jeśli kaczka się nie przyrumieniła tak jakbyście tego chcieli, a jest już wystarczająco miękka można ją włożyć jeszcze do piekarnika na kilka minut na grzanie górnych grzałek lub grill.

wolnowar,kaczka, bernika,kulinarny pamietnik, obiad, slowcooker

1 komentarz:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger