Kaczka pieczona w wolnowarze
Kaczka jest u nas od święta, ale czasami też bez specjalnej okazji. Ostatnio kupiłam ją po to by wypróbować jak wychodzi pieczona w wolnowarze. I wychodzi dobrze. Była miękka, delikatna i ładnie przyrumieniona. Idealna. I nie musiałam ją po raz pierwszy w ogóle pilnować. I to duży plus.
Kaczka pieczona w wolnowarze
- kaczka barbie ok 1,7 kg do 2 kg
- sól
- pieprz
- 5-6 ząbków czosnku
Świeżą kaczkę dzień przed pieczeniem zamarynować. Wymieszać razem sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Tą masą natrzeć całą kaczkę od środka i od zewnątrz i odstawić do lodówki na całą noc lub nawet na 24 h.
Następnie kaczkę włożyć do wolnowaru i wlać odrobinę wody na dno. Przykryć i piec na LOW przez 6h. Kaczka w trakcie pieczenia pozbywa się tłuszczu, wytopi go z siebie, a dodatkowo z wytopionego tłuszczu i wody powstanie pyszny, naturalny sos. W połowie pieczenia odwrócić kaczkę na drugą stronę. Jeśli kaczka się nie przyrumieniła tak jakbyście tego chcieli, a jest już wystarczająco miękka można ją włożyć jeszcze do piekarnika na kilka minut na grzanie górnych grzałek lub grill.
Kaczka z wolnowaru z pewnością smakuje wyśmienicie!
OdpowiedzUsuń