Falafele z sosem warzywnym

Znacie falafele? Pewnie tak. Ja i tu przyznam się szczerze jadłam je do tej pory tylko raz, ale zasmakowały mi na tyle, że postanowiłam przygotować swoje własne. Inspiracji poszukałam w necie i przygotowałam mój arabski, wegetariański obiad. Oj było pysznie. Niby tylko ciecierzyca, trochę przypraw a jaka rozpusta. Jadłam te kotleciki przez 3 dni i wcale mi się nie nudziły. Bo z tej porcji wychodzi ich całkiem sporo. Polecam.

falafele, bernika, kulinarny pamietnik, ciecierzyca, wegetarianskie, obiad

Falafele z sosem warzywnym
  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki drobno posiekanej pietruszki
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • olej rzepakowy do smażenia
sos warzywny:
  • 2 pomidory
  • papryka czerwona
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • ostra papryka
  • natka pietruszki
  • łyżeczka oleju


Ciecierzycę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Ziarna kolendry utrzeć w moździerzu. Cebulę posiekać. Do miksera lub malaksera włożyć ciecierzycę, dodać cebulę i czosnek i całość zmiksować (można także zmielić w maszynce do mielenia mięsa).
Do powstałej masy dodać pietruszkę, sodę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać 2 łyżki wody, ponownie masę wymieszać. Teraz powinna dać się łatwo formować. Miskę z masą  przykryć folią i wstawić na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu uformować z masy małe kulki, lekko spłaszczone. 
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Falafele wkładać porcjami na gorący olej i smażyć po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Odsączyć na talerzu na pa­pie­ro­wym ręczniku. Można podać do tego sos warzywny. 
Sos: Warzywa pokroić w kostkę. W niewielkim garnku rozgrzać olej, włożyć cebulę, podsmażyć. Dodać pomidory i paprykę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, paprykę ostrą i pieprz do smaku. Dusić 10 minut na małym ogniu. Można podlać wodą lub dodać passate pomidorową, jeśli płyn za bardzo odparuje. Na koniec można zmiksować. Posypać natką pietruszki. 

falafele, bernika, kulinarny pamietnik, ciecierzyca, wegetarianskie, obiad

falafele, bernika, kulinarny pamietnik, ciecierzyca, wegetarianskie, obiad

2 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś ale nie z sosem warzywnym i wydały mi się za suche, teraz zrobię jeszcze raz ale dodam warzywa. Plus za pomysł.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger