Zupa porowa
Zupa porowa to szybki i pyszny obiad. Lubię ją i robię w wielu wersjach: z serkiem, kurkami, pomidorami. Dzisiaj wersja klasyczna, prosta, zwykła, z ziemniakami, ale jakże pyszna. W 30 minut jest idealny posiłek.
Zupa porowa
- 2 pory
- 3 cebule
- 4-5 ziemniaków
- 1 l bulionu drobiowego
- 3 łyżki masła
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1/2 szkl. gęstej śmietany 18% do zup
- natka pietruszki
Pory pokroić w plasterki, cebulę w kosteczkę. Ziemniaki pokroić w mniejszą kostkę. W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła i przesmażyć na nim pory i cebulę aż się zeszklą. Zdjąć z patelni. Na patelnie dodać łyżkę masła i włożyć ziemniaki, podsmażyć. Warzywa przełożyć do garnka, wlać gorący bulion, dodać liść laurowy, przyprawić solą, pieprzem, gotować 20 min pod przykryciem.Gdy ziemniaki zmiękną wlać do zupy śmietanę, wymieszać, posypać natką pietruszki.
uwielbiam takie zupy, super przepis :)
OdpowiedzUsuńmiło mi, dziekuje i pozdrawiam.
UsuńDla mnie super, nowa inspiracja, jeszcze nie robiłem zupy porowej. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdziękuje i pozdrawiam.
Usuń