Cukinia jak ananas

Jedliście kiedyś cukinię przygotowaną tak, aby smakowała jak ananas? Ja nigdy, ale jakiś czas temu zobaczyłam przepisy w necie cukinia a’la ananas i zaintrygowały mnie na tyle, że postanowiłam zrobić kilka słoiczków na próbę. Taką cukinię można wykorzystać zimą do deserów, ciast. Dodam, że jest dość słodka i intensywna w smaku, więc idealnie będzie się komponowała z niesłodkim deserami np naleśnikami, placuszkami, czy kwaśną galaretką. Polecam. 

cukinia, ananas, deser, ciasto, przetwory, bernika, kulinarny pamietnik

Cukinia jak ananas
  • 3 kg cukinii
  • 1 kg cukru
  • 1,5 l wody
  • 32 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 5 goździków
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • opcjonalnie aromat ananasowy



Wodę zagotować z kwaskiem cytrynowym. Odstawić do ostudzenia. Cukinię obrać z skórki, wydrążyć miąższ z nasionami i pokroić w kostkę około 1 cm. Włożyć do dużego garnka lub miski. Wlać zalewę, obciążyć np. talerzem i odstawić na ok 24 godziny w chłodne miejsce. Następnie odcedzić cukinię zachowując zalewę. Do zalewy dodać cukier, cukier waniliowy i goździki (opcjonalnie można dodać aromat). Całość zagotować. Następnie włożyć do niej cukinię i gotować na dużym ogniu ok 8 minut. Cukinia powinna być jednak nadal al dente. Gorącą cukinię wraz z zalewą przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić. Następnie pasteryzować w wodzie, czyli włożyć słoiki do garnka wyłożonego na dnie ściereczką lub papierem, zalać wodą słoiki do 2/3 wysokości i pasteryzować je 10 min od momentu zagotowania się wody na wolnym ogniu. Wyjąć z garnka, odwrócić nakrętką na spód, położyć na ściereczce, przykryć i zostawić do ostudzenia. Gotowe słoiki ułożyć w ciemnym i chłodnym miejscu.

cukinia, ananas, deser, ciasto, przetwory, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger