Różowe beziki

Zastanawialiście się czasami czym ozdobić tort, ciasto i przy okazji zutylizować zalegające w zamrażalniku białka? To już wam powiem.. można zrobić małe, śliczne kolorowe bezy. Wystarczy użyć odrobiny barwnika, by mieć beziki idealne na tort dla dziewczynki czy na wiosenne ciasto. Co wy na to? 


bezy, beziki, deser, ciasto, rozowe, tort, cukier, bernika, kulinarny pamietnik

Różowe beziki
  • 2 białka z niewielkich jajek
  • 100 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • czerwony barwnik spożywczy 

Piekarnik rozgrzać do 120 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Ubijać do momentu aż piana będzie szklista, klejąca a cukier się rozpuści.
Wewnątrz szprycy lub rękawa cukierniczego wycisnąć 2 paski czerwonego barwnika. Do środka włożyć porcję pianę i wycisnąć na blachę małe beziki. Wstawić do piekarnika i piec  20 minut w temp. 120 st, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 st. i piec jeszcze 30 minut. Bezy wystudzić w wyłączonym piekarniku.

bezy, beziki, deser, ciasto, rozowe, tort, cukier, bernika, kulinarny pamietnik


2 komentarze:

  1. fajny pomysł ,ale nie wiedziałam ,że białka można mrozić :O

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger