Marchewki z ciasta francuskiego z salatka jarzynowa

Chcecie zaskoczyć swoich gości nietypowym podaniem sałatki jarzynowej? Jeśli tak to koniecznie musicie zrobić rożki, czyli marchewki i nafaszerować je sałatką jarzynową. Ja do niej użyłam gotowej mieszanki warzyw, czyli sałatki jarzynowej od Poltino. Polecam. Taką przekąska imprezowa robi się zdecydowanie szybciej.

ciasto francuskie, salatka, jarzyny, poltino, bernika, kulinarny pamietnik

Marchewki z ciasta francuskiego z sałatką jarzynową
  • mieszanka warzyw sałatka jarzynowa Poltino ok ⅓ porcji
  • 2 jajka
  • 2 ogórki kiszone
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • majonez
  • ciasto francuskie
  • jajko do posmarowania
  • natka pietruszki

Mieszankę (bez rozmrażania) wsypać do małej ilości osolonej, gotującej się wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować 4-6 minut. Odcedzić, ostudzić. u Jajka ugotować na twardo. Ogórki i jajka pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa, jajka,a majonez dodać do miski wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Ciasto rozłożyć na blacie. Pokroić w paski o szerokości 1,5-2 cm. Każdy pasek na blacie delikatnie zrolować. Jeden koniec rulonika przykleić do końca rożka i spiralnie owinąć cały rożek.  Gotowy rożek odłożyć do lodówki. Z reszty ciasta zrobić pozostałe rożki. Gotowe rożki posmarować rozkłóconym jajkiem. Marchewki położyć na blaszce wyłożonej papaierem do pieczenia.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 15 min. 
Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Chłodne rożki zdjąć z foremek i napełnić sałatką. Górę ozdobić natką pietruszki.

ciasto francuskie, salatka, jarzyny, poltino, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger