Marchewki z ciasta francuskiego z salatka jarzynowa
Chcecie zaskoczyć swoich gości nietypowym podaniem sałatki jarzynowej? Jeśli tak to koniecznie musicie zrobić rożki, czyli marchewki i nafaszerować je sałatką jarzynową. Ja do niej użyłam gotowej mieszanki warzyw, czyli sałatki jarzynowej od Poltino. Polecam. Taką przekąska imprezowa robi się zdecydowanie szybciej.
Marchewki z ciasta francuskiego z sałatką jarzynową
- mieszanka warzyw sałatka jarzynowa Poltino ok ⅓ porcji
- 2 jajka
- 2 ogórki kiszone
- sól
- pieprz świeżo mielony
- majonez
- ciasto francuskie
- jajko do posmarowania
- natka pietruszki
Mieszankę (bez rozmrażania) wsypać do małej ilości osolonej, gotującej się wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować 4-6 minut. Odcedzić, ostudzić. u Jajka ugotować na twardo. Ogórki i jajka pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa, jajka,a majonez dodać do miski wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Ciasto rozłożyć na blacie. Pokroić w paski o szerokości 1,5-2 cm. Każdy pasek na blacie delikatnie zrolować. Jeden koniec rulonika przykleić do końca rożka i spiralnie owinąć cały rożek. Gotowy rożek odłożyć do lodówki. Z reszty ciasta zrobić pozostałe rożki. Gotowe rożki posmarować rozkłóconym jajkiem. Marchewki położyć na blaszce wyłożonej papaierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 15 min.
Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Chłodne rożki zdjąć z foremek i napełnić sałatką. Górę ozdobić natką pietruszki.
Nigdy bym sama nie wpadła na taki pomysł :) Muszę koniecznie wypróbować jako przekąskę na imprezę. Organizuję sama wieczór panieński dla przyjaciółki, mam juz tort na wieczór panieński, twoje przepisy przydadzą mi się jako przekąski umilające resztę wieczoru :)
OdpowiedzUsuńwypróbuj koniecznie, wieczór panieński to idealna okazja. pozdrawiam.
Usuń