Krem ze szparagów i fasolki
Fasolka szparagowa to nie tylko smaczny dodatek do dania ale i wdzięczny składnik wielu zup, a jeśli jeszcze połączymy ją z sezonowymi szparagami to mamy obiad idealny. Zupa krem z fasolki szparagowej to zdrowa dawka błonnika, witamin i minerałów. Ja użyłam zalegającej w zamrażalniku mrożonej fasolki.
Krem ze szparagów i fasolki
- opakowanie zielonej fasolki szparagowej mrożonej Poltino
- pęczek zielonych szparagów
- 2 ząbki czosnku
- cebulka młoda zielona
- 750 ml bulionu warzywnego
- 150 ml śmietany 18%
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, pociąć na kawałki. Rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać fasolkę szparagową. Wszystko podsmażyć ok 10 minut. Wlać bulion, gotować warzywa do miękkości. Gotową zupę zmiksować blenderem. Dodać śmietanę, zmiksować ponownie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gorącą zupę wlać do miseczek. Można posypać natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz