Krem ze szparagów i fasolki

Fasolka szparagowa to nie tylko smaczny dodatek do dania ale i wdzięczny składnik wielu zup, a jeśli jeszcze połączymy ją z sezonowymi szparagami to mamy obiad idealny. Zupa krem z fasolki szparagowej to zdrowa dawka błonnika, witamin i minerałów. Ja użyłam zalegającej w zamrażalniku mrożonej fasolki.

zupa, szparagi, fasolka, szparagowa, bernika, kulinarny pamietnik, poltino


Krem ze szparagów i fasolki
  • opakowanie zielonej fasolki szparagowej mrożonej Poltino
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • cebulka młoda zielona
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku


Cebulę i czosnek drobno posiekać. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, pociąć na kawałki. Rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać fasolkę szparagową. Wszystko podsmażyć ok 10 minut. Wlać bulion, gotować warzywa do miękkości. Gotową zupę zmiksować blenderem. Dodać śmietanę, zmiksować ponownie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gorącą zupę wlać do miseczek. Można posypać natką.

zupa, szparagi, fasolka, szparagowa, bernika, kulinarny pamietnik, poltino


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger