Forszmak lubelski

Forszmak lubelski to rodzaj gulaszu z mięsa i wędlin które na zostały często po różnych uroczystościach czy poprzednim obiedzie. To gulasz z ogórkami kiszonymi, zaprawiony koncentratem pomidorowym i podawany najczęściej w wydrążonym bochenku chleba. Forszmak został także wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa lubelskiego. To jak jedziemy do lublina czy gotujemy forszmak w domu?


forszmak, gulasz, obiad, mieso, bernika, kulinarny pamietnik

Forszmak lubelski
  • 300 g pieczonego mięsa, pieczonego boczku, kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 750 ml szklanki bulionu/rosołu
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • liść laurowy
  • 2 szt. ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz do smaku
  • pietruszka



Jeśli nie mamy wcześniej upieczonych mies wystarczy kupić kawałek schabu, szynki czy karkówki, pokroić na kawałki, obsmażyć i udusić z solą i pieprzem. 
Mięso i kiełbasy pokroić w kostkę, na kawałki. Rozgrzać olej na patelni, obsmażyć wszystko partiami. Przełożyć do garnka. 
Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać do garnka z mięsem. Wlać gorący bulion, dodać przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut pod przykryciem. 
Ogórki pokroić w kostkę, dodać do gulaszu. Gotować przez ok. 5 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, doprawić forszmak pieprzem i solą, gotować 2 minuty. Spróbować i w razie potrzeby doprawić wg smaku. 
Jeśli  gulasz jest za rzadki można go zagęścić zasmażką lub samą mąką (np kartoflana z wodą). Gotowe danie posypać natką, podać z pieczywem. 

forszmak, gulasz, obiad, mieso, bernika, kulinarny pamietnik

forszmak, gulasz, obiad, mieso, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger